Синдром на Лазар – възкръсване

32
Добави коментар
sa6eto
sa6eto

45-годишна колумбийка възкръсна. Жената била приета в болница в тежко състояние и вчера изпаднала в клинична смърт. Лекарите подписали смъртния акт на жената и тялото й било преместено в погребален дом, за да го подготвят за погребение. „Системите, към които беше прикрепена пациентката не отчитаха кръвно налягане или сърдечна дейност“, съобщава  лекарят Мигел Анхел Сааведра от клиниката, в която била лекувана жената.

Докато я подготвяли за погребение обаче 45-годишната “покойница” внезапно започнала да диша и да мърда, а служителите от погребален дом в колумбийския град Кали преживели най-големия шок в живота си. Когато се готвили да сложат формалдехид, пациентката започнала да диша отново и да извършва движения. Оказало се, че жената всъщност не е мъртва – феномен, известен като „Синдром на Лазар“. Жената е приета повторно в болницата и е в кома.

Умрели възкръснали!

45-годишен французин „възкръснал“ в момент, когато хирурзи започнали операция по отстраняване на органите му за трансплантация. Мъжът бил обявен за мъртъв, след като всички опити да бъде реанимиран след масивен инфаркт останали без резултат. Лекарите, които се опитали да спасят пациента, констатирали смъртта и извикали екип, който да вземе органите му. Докато чакали колегите си обаче, в продължение на половин час те продължавали да правят сърдечен масаж. Когато хирурзите започнали операцията по отстраняване на органите, изведнъж мъжът започнал да диша, да чувства болка, а зениците му реагирали на светлина. След няколко седмици възстановителен период пациентът започнал да ходи и да говори.

Подобен случай има и в САЩ. 61-годишната Джудит Джонсън постъпва в болница с инфаркт. След 45 мин сърцето й спира, лекарите констатират смъртта й и тялото й е преместено в моргата. След известно време един от санитарите установява, че трупът диша.

Такива случаи са рядкост, но се случват. Те са известни като „спонтанно възобновяване на циркулацията“ или „Синдром на Лазар“.