„BAFTA Awards“ 2010

3
Добави коментар
Ljubimna
Ljubimna

След като наскоро бяха раздадени редица филмови награди в САЩ, сега и колегите им от Англия надигат главица, за да види светът, че и те отбират от качествено кино и не само могат да го оценяват, но и да го награждават със собствени призове, които в случая са небезизвестните BAFTA или „British Academy of Film and Television Awards„. Гала събитието се случи в неделя вечерта, когато съответните позлатени масчици бяха раздадени на няколко random селектирани люде, които не се впечатлиха особено от самите награди, колкото от факта че за новия президент на BAFTA е избрана кралската особа на принц Уилям, което само по себе си е културен шок от библейски калибър. Самата церемония е протекла с малко изненади, макар че ако резултатите от нея се считат като предупреждение за „Оскар“-ите, то на Джеймс Камерън определено няма да му е леко, при условие че бившата му съпруга го е надкачила в най-важните категории, вкл. за „най-добър филм“ и „най-добър режисьор“ с военната драма „The Hurt Locker“, докато компютърно генерирания „Аватар“ е спечелил само някои технически категории, защото – няма какво да се лъжем – той заслужава само и единствено тях.

Дали награждаването на Кристен Стюърт не е намек от страна на организаторите, че ако в следващата част на „Здрач“ играе с маска на лицето, ще бъде много по-добра в ролята си?

Съдбовна е била и вечерта за подмокрените фенки на тийн-педо-хоръра за увредени „Новолуние„, поради факта че на награждаването са присъствали не само романтичното дуо Патинсън/Стюърт, но и нещо повече – Кристен Стюърт е спечелила награда за „най-добра изгряваща звезда“, което ме потресе до такава степен, че за един кратък миг реших да си посегна.

Списъкът на по-важните късметлии може да видите по-долу:

Най-добър филм:
„The Hurt Locker“

Най-добър режисьор/ка/:
Катрин Бигълоу – „The Hurt Locker“

Най-добър актьор:
Колин Фърт – „A Single Man“

Най-добра актриса:
Кари Мълиган – „An Education“

Best Supporting Actor
Кристоф Уолц – „Inglourious Basterds“

Най-добра подържаща актриса:
Мо`ник – „Precious“

Най-добър чуждоезичен филм:
„Un Prophete“

Най-добра анимация:
„Up“

Най-добър оригинален сценарий:
Марк Боал – „The Hurt Locker“

Най-добър адаптиран сценарий:
Джейсън Райтман и Шелдън Търнър – „Up in the Air“

Най-добър британски дебют:
Дънкан Джоунс – „Moon“

Най-добър оператор:
„The Hurt Locker“

Най-добър монтаж:
„The Hurt Locker“

Най-добър звук:
„The Hurt Locker“

Най-добри визуални ефекти:
„Avatar„

Най-добра музика:
„Up“

Най-добра изгряваща звезда:
Kristen Stewart

Още награди:

„People`s Choice Awards„

„Film Critics Awards„

„Golden Globe Awards“

Like this:

Like Зареждане…

Related