Би Би Си с репортаж от чалгатека

27
Добави коментар
y.atanasow
y.atanasow

След като преди време запозна многобройната си аудитория с Азис, сега Би Би Си продължава по темата български попфолк, този път в международната си рубрика Close-up (Поглед отблизо).

Чалгата, или попфолка, е феномен в България – жанр, който съчетава народната музика с източноевропейски и азиатски влияния, обяснява британската обществена медия.

Това е стил, който според „Би Би Си нюз“ е едновременно обичан и мразен.

Особено любим бил на заможната градска младеж, а го презирали традиционалистите, които го смятали за кич.

За да запознае публиката с тази музика, авторката на близо 4-минутния репортаж Джанет Бари посещава шумен чалга клуб в София, в който пее изгряващата звезда Елена.

Пред камерата изпълнителката обяснява, че попфолкът се доближава най-много до същността и до бита на българина, а освен това не поставя рамки в музикално отношение.

Репортерката интервюира и посетители на дискотеката, като не пропуска да спомене опасенията за връзки на жанра с организираната престъпност в България.

Междувременно днес бизнес всекидневникът „Класа“ (Klassa.bg) помества поръчано от вестника социологическо проучване на „Галъп“ за музикалните предпочитания у нас.

Попфолкът е на второ място с под 50% от гласовете, а едва 2% си признават, че този стил им е любим.

№1 е попмузиката, а народната музика изпреварва рока, който обаче има най-много заклети фенове и е предпочитан от висшистите.

Съставени са и две Топ 10 класации на любимите наши и чужди изпълнители.

Българската десетка се оглавява от Лили Иванова, следвана от Преслава, а при групите „Сигнал“ изпреварват „Щурците“.

От световните звезди първи са Майкъл Джаксън и Мадона, следвани от класици като Елтън Джон и „Бийтълс“.

Балканските имена сред 10-те любими чуждестранни изпълнители са Лепа Брена, Таркан и Горан Брегович.

Темата за попфолка е актуална тази седмица и заради годишните награди на телевизия „Планета“, които ще бъдат раздадени за осми път този вторник, 23 февруари, в зала 1 на НДК (вж. номинациите в Payner.bg).