Майка бие с черпак и куки сина си, за да спи

5
Добави коментар
velikcden123
velikcden123

В. “24 часа” започва поредица, в която ще представи историите на домашно насилие над деца, какво е станало с тях, как са реагирали институциите, къде сега са и жертвите, и насилниците.

Поводът за тази поредица е случаят със Сашко от Сандански.

В началото на миналата седмица момченцето на 2 г. и 4 месеца бе прието в тежко състояние в “Пирогов”. То било транспортирано в София от детското отделение на санданската болница. Лекарите го приели с разкъсано право черво и пикочен мехур. Пораженията са причинени от външно физическо въздействие с твърд предмет, какъвто може да бъде еректирал мъжки полов орган (Повече за травмите на детето виж тук!). Това бяха заключенията от съдебно-медицинската експертиза.

Същия ден полицията задържа двамата родители за разпит. Обвиненият в блудство с 2-годишното си дете Александър – Костадин Тасев, поиска да се подложи на детектор на лъжата. 38-годишният санданчанин е в ареста с две обвинения – за блудство с малолетно дете и за нанаяне на тежка телесна повреда на детето си. (24часа)

Майката на 4-годишния Мартин го карала да стои с вдигнати ръце до стената, защото не искал да спи. Когато детето сваляло ръцете си, тя го удряла с черпак и желязна кука.

36-годишната Мара Костадинова връзвала и китките на сина си за вратата. Детето получило две дълбоки рани на ръцете и контузии в горната част на бедрата.

Когато преди половин година довели Мартин в дома в Широка лъка със синини, детето само казало: “Мама ме бие и връзва.”

Жената беше осъдена през лятото от районния съд в Смолян на една година пробация и обществено порицание за изтезаване на невръстното момче. В момента тече процедура за отнемане на родителските й права.

И днес обаче Мара продължава да твърди, че синините по китките на детето й били от опарване на печката, а по краката – от памперсите, които му слагала постоянно, въпреки че е поотраснал.

“Как можеш да биеш дете между краката, това е невероятно”, гневи се тя.

Екпертизата по делото обаче сочи, че белезите най-вероятно са от връзване. Роднини и познати са свидетелствали, че жената бие и четирите си деца.

Момчето е в дома в Широка лъка по искане на отдела за закрила на детето в Смолян не само заради решението на съда. Социалните твърдят, че майка му не е полагала грижи за него в последните 3 г.

“Мартин е добре – здрав е, не боледува, бързо се адаптира. От настаняването му досега обаче майка му не се интересува от него. За повече от половин година нито веднъж не е дошла да го види. А уж казвала, че иска детето да се върне при нея”, сподели вчера д-р Мария Мурджева, директор на дома за медико-социални грижи в Широка лъка.

Заради ниския родителски капацитетна майката отделът за закрила на детето ще търси занапред роднина или близък, който да се грижи за Мартин, тъй като бащата е в затвора, каза шефката на службата Сийка Иванова. Мъжът, с когото живее Мара – Тошко Кануров, излежава 5-годишна присъда за кражба.

Мартин е най-малкият от общо 4 деца на фамилията. Има брат Любчо – с година по-голям от него, и 2 сестри – Надежда, на 15 г., и Мирослава, на 12 г. Всички те били настанявани в социални домове.

Заключението за насилие над Мартин е направено, след като и сестрите му, и техен приятел потвърдили за побоищата.

“И друг път сме получавали сигнали от по-големите деца, че Мара ги бие, но после отричаха”, казват от дирекцията.

Костадинова обаче смята, че е осъдена заради недоразумение с най-голямата й дъщеря Надежда. Девойката имала приятел – 23-годишния Виктор, но майка й се противопоставила. Смятала, че това ще я разхайти.

“За отмъщение го направиха, излъгаха, че съм била Мартин, тъй като станах причина да се разделят”, казва Мара. Тя смята, че и досега Виктор търси начини да й отмъсти, понеже му казвала, че е побойник, пиянка и комарджия.

Надежда и приятелят й я излъгали, че момичето е бременно, за да заживеят заедно. Майката обаче се усъмнила, настоявала дъщеря й да ходи на училище и мъжът започнал да й отмъщава.

“Тогава казах, че майка е била Мартин. После в съда твърдях, че не е така, ама не ми повярваха. И сега всички са срещу нея. Мразят я”, споделя Надежда.

Социалните служби се принудили да настанят 15-годишната девойка в дома в Широка лъка след кавгата, но тя останала едва седмица. Тайно от педагозите Надежда отишла с момчета на дискотека в Кърджали, но после се върнала.

“Водих я на лекар, да не е имало нещо – да са й посегнали, но нямаше нищо такова”, вметва майка й. Мара се опитала да върне момичето в дома, тъй като имало заповед да стои там, но то не искало да се прибира в интерната.

“Костадинова се държи понякога агресивно към нас. Опитвали сме да й помагаме, винаги когато е имала възможност за социални помощи, е получавала. Вземала е и пари за отопление по закона за семейните помощи за деца. Сега получава само за едно от тях, защото останалите 2 или не учат, или системно допускат по 5 неизвинени отсъствия. Самата тя трябва да полага общественополезен труд, за да бъде подпомагана, но сме имали редица случаи, в които е отказвала”, казват от “Социално подпомагане” в Смолян.

Според служителите проблемът при Мара е, че пред институциитесе зарича да се грижи за децата, но после ги зарязва. Някои от малките дори са просили из квартала. Службите работят с Мара и децата от 2002 г. насам.

Междувременно Костадинова отнесе присъда и за лъжествидетелстване – пак пробация. На 30 юни м.г. при разпит пред съдия и дознател тя твърдяла, че дъщеря й Надежда била насилвана у тях от Кирил М. Според нея той блъснал девойката на леглото, хванал я за ръцете, целувал я по врата, скъсал потника й и илика на паталона и я опипвал в слабините.

По време на досъдебното производство се разбрало, че срещу Надя не е имало опит за изнасилване. Във въпросната нощ майката казала на щерка си, че ще “вкара Кирил в затвора” и я наговорила да излъже пред полицията.

Мара Костадинова е родом от Димитровград. Разказва, че е осиновена на 5 г. от Минчо и Надежда Узунски, които починали преди 15 г. От тях наследила апартамент в смолянския кв. Устово.

Мара обаче няма трайни доходи и трудов стаж. Изхранва семейството си с детски надбавки, които получава от държавата, и с копаене по градините на хората от квартала. Така живее открай време.

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти