Face to face – Лили Гергишанова

7
Добави коментар

Един от най-цветните и много забързани хора в София, които познаваме. Лиляна Гергишанова е името, което стои записано под fashion сесиите на редица български списания години наред, в това число MODA, EVA, INTRO, Капитал light, Една седмица в София. Работата й е ураган от идеи, як рисърч и безкомпромисен кастинг на модели и дрехи.

Изпихме хубаво ранно кафе с Лили, стилист и настоящ моден редактор на списание EVA, за да разберем как се лекува лошо насторение с хубава дреха, заслужават ли кралско сините сандали месец лишения, и кои са марките, които тя чака с нетърпение у нас. И ето:

V. S.

Пет места за vintage shopping в София?

 

Л. Г.

Без да бъркаме Vintage Shop със Second hand. Дрехите във vintage shop трябва да са с история, там можеш да намериш нещо марково от 70-те, селекцията е много добра и цените са определени спрямо качеството, и е като находка на археолог. Изключително популярни места за намиране на аксесоари и дрехи (не и в нашата столица) на завидно високи цени, в повечето случаи шокиращи. Определено е място за ценители. Секъндите са всичко останало, място където дрехите не са оценени и затова са захвърлени. В тази връзка аз не знам vintage магазинчета, които си заслужават.

V. S. Най-красивият летен цвят е?

 

Л. Г.

Така ми се иска да отговоря романтично, но всъщност знам, че очакваш точен и конкретен отговор – кралско синьо – по обувки, чанти, рокли, сака. Синьото от колкецията на YSL пролет/лято 2008г.

V. S. На прощъпулника си модно списание ли хвана?
Л. Г. Естествено, че не!

V. S. 3 признака, че мъжът до теб е склонен да приема твоите стилистични съвети?
Л. Г. Спрямо мъжете съм много по-крайна в мнението си, но само, ако ме питат. Най-редовното, за което се допитват до мен е при закупуването на костюм. Винаги ги пращам на едно място, в което, ако не намерят своето сако или не се усетят добре в него, значи има още какво да изживеят в етапа си на Т-шърт и им е рано да търсят сако само заради някакъв повод.

V. S. Бг лице, което би облякла с удоволствие?
Л. Г. Работя с удоволствие и бих работила с Белослава. Съжaлявам, даже този процес не се нарича работа. Там има разговори, музика, вечери и от време на време снимки.

V. S. Приемаш ли тезата, че в един outfit трябва да има до три цвята?
Л. Г. С тази теза никога не съм се съобразявала и никога не съм я ползвала като база в работа си. След онези неонови фойерверки преди време, сега  силуетът се развива интелигентно. Новите правила са за наслагване на материи, а не на цветове.

V. S. Колко стилисти има в България?
Л. Г. Всъщност адски малко. На нашия пазар има доста издания, даже продължават да навлизат лицензни списания, в телевизията се търсят стилисти, във всеки проект или събитие се нуждаят от стилист. Добре работещите стилисти са малко. Иначе, ако си търсиш гардеробиери, някой просто да ти събере малко дерхи, винаги можеш да са обърнеш към някоя моделка, те харесват да се развиват в тази „област“.

V. S. Кога за последно яде пържени картофи?
Л. Г. Това е редовна, приятно мазна храна …не мога да разбера уловката на въпроса…има ли нещо общо с калориите или разделното хранене?

V. S. Наскоро си отиде Yves Saint Lauren, коя следваща дизайнерска загуба не би понесла?
Л. Г. Не бих понесла официaлното оттегляна от модата на Victor&Rolf , Alber Elbaz или Nicolas Ghesquière. Не смея и да предсказвам смърт на който й да е, но нечия умора може да е по-тъжна и непосилна.

V. S. Вярно ли е, че когато почнат намаленията, всичко хубаво е свършило?
Л. Г. Ако обичаш да търсиш и се интересуваш от постоянно и регулярно пазаруване, моментът на намаленията ще го знаеш по-точно и от собствения си рожден ден. Намалението е добра причина да се сдобиеш с нещо, което е скъпо за твоя стандарт, но си заслужава. Особено, ако харесваш как седи на секънд хенд роклята ти. Тогава е добре да бъдеш търпелив и да изчакаш остсъпката да достигне 70%…и нападай!

V. S. Колко скъпа е най-скъпата ти дреха?
Л. Г. Освен всичко, което съм получила под формата на подаръци, една рокля, която донесох от Бруклин. Там попаднах на толкова невероятни улички и места, че роклята отттам има победоносна роля.

V. S. Сега е сезона на сватбите, по този повод, как изглежда твоята алтернативна булка “08?
Л. Г. Най-скъпо от всичко ще са й обувките и времето отделено за пробването им.