Солидаго

3
Добави коментар
maritime
maritime

Златни метлици ще оцветят есенната градина

Солидагото е интересно растение, известно със синонимите, жълто цвете, енчец, златовръх и златна пръчка. Може да ви радва с метличестите си съцветия от юли до октомври. Стъблата са изправени, но крехки, затова е желателно при ветровито лято да ги укрепите с дискретно поставени подпорки.

Името на това красиво растение произлиза от две латински думи – solidus, което означава здрав и ago – правя. Това напомня за свойството на сока от растенията да лекува рани. Познати са повече от 80 вида, почти всички произхождат от Северна Америка, а малка част от Азия и Европа.

От солидагото сега се разпространяват няколко нови сорта:Сред тях Голден тумб е най-нисък  едва 30 см висок, много ефектен за бордюри. Петер Пан е висок  до 90  см, стъблото е изправено, а метлицата плътна. Голден мимоза е късно цъфтящ, до 75 см висок, с широко разклоняващо се съцветие, подобно на мимоза.

Предпочитаното от енчеца място е слънчевото, но той понася също и полусянка. Останалите биологични изисквания не са високи, така че през вегетацията не се налага да се полагат особени грижи. Важното е да поддържате почвата чиста от плевели. Само в години с много сухо лято се налага да се полива. През есента отстранете сухите стъбла.

РазмножаванеЩе размножите растенията, като разделите коренищата. Тъй като цъфти късно през есента, най-подходящият срок е през пролетта, но и през есента не е проблем туфите да се разделят. При разделянето внимавайте всяка отделена част да има поне две връхчета и няколко коренчета. Уплътнете почвата отстрани добре и полейте изобилно.