Опасни ли са микровълновите фурни за здравето?

2
Добави коментар
davis
davis

 
1
2
3
4
5

(13 гласа, оценка 4.92 от 5)

Микровълните са форма на електромагнитна енергия, подобна на светлинните или радио вълните. Това са много къси електромагнитни вълни, които имат скорост равна на скоростта на светлината (299,79 км. в секунда).

Към днешна дата свойствата на микровълните се използват в микровълнови печки, за телекомуникации, предаване на телевизионни програми, за работата на Интернет на Земята и чрез спътници. Но микровълните са най-известни като източник на енергия за приготвяне на храна – в микровълнова фурна.

Всяка микровълнова фурна съдържа магнетрон, който преобразува електрическата енергия в свръхвисокочестотно електромагнитно поле с честота 2450 мегахерца (MHz) или 2,45 гигахерца (GHz). Това поле си взаимодейства с водните молекули в храната. Микровълните „бомбардират” водните молекули в храната, и те трептят с честота милиони пъти в секунда, създава се молекулярно триене и храната се нагрява. Това триене причинява значителни щети на молекулите на храната, разрушава или ги деформира. Оказва, че микровълнова фурна причинява разпадане и промяна на молекулярната структура на продуктите по време на излъчването.

Как се появява микровълновата фурна?

След края на Втората световна война, съюзниците открили медицински изследвания, които са извършвани от германците с микровълнови печки. Тези документи, както и някои работещи модели са предадени на САЩ за „по-нататъшно разследване”. Руснаците също получават няколко такива модела и внимателно проучват техните биологични ефекти. Резултатът е, че използването на микровълнови фурни в тогавашния Съветски съюз е забранено. Направено е и международно предупреждение за вредните за здравето вещества, биологични и екологични, които са получени под въздействие на микровълните. Учените в Източна Европа, също откриват вредни ефекти на свръхвисокочестотното излъчване и създават строги екологични ограничения за използването им.

Някои от аминокиселините L-пролин, които влизат в състава на майчиното мляко и в млечните смеси за кърмачета, под влияние на микровълните се превръщат в D-изомери, които се считат за невротоксични и нефротоксични (отровни на бъбреците). И проблемът е, че много деца са на изкуствени заместители на мляко (кърмачета), и те стават още по-токсични с използването на микровълновите фурни.

В изследване на САЩ, „Готвене в микровълнова печка,” се казва: „От медицинска гледна точка се смята, че въвеждането в човешкото тяло на молекули, които са били изложени на микровълни, е много по-вероятно да причини вреда, отколкото полза. Храната от микровълнова съдържа микровълнова енергия в молекулите, която не присъства в храната, приготвена по традиционния начин. Проучването показа, че на хората, които ядат приготвени в микровълнова фурна мляко и зеленчуци, се е променил състава на кръвта, понижил се е хемоглобина и се е повишил холестерола. Хората консумират една и съща храна, но от приготвената по обичайния начин храна, състоянието на организма не се променя.

Микровълнова фурна формира нови съединения, които не съществуват в природата – радиолитични вещества. Производителите на микровълнови фурни казват, че храната от микровълнова печка няма особена разлика в състава, в сравнение с храната, приготвени с конвенционални средства.

Нито един университет не е направил нито едно изследване за ефекта от промените на храните в микровълновата фурна върху човешкото тяло. Но има много изследвания за това какво се случва, когато вратата на микровълновата печка не е затворена.

Това е малко странно? Здравият разум казва, че вниманието трябва преди всичко е насочено към това, което се случва с храната, приготвена в микровълнова фурна. Ние можем само да предполагаме как молекулярния разпад от микровълновия ефект се отразява върху здравето ни в бъдеще.