Само Малкия Маргин и Самоковеца не работели за МВР

8
Добави коментар
petjor
petjor

По повод публикации в медиите в дирекция „Информация и архив“ и дирекция „Човешки ресурси“ на МВР е извършена проверка за съпричастност към структурите на министерството на Пантю Тотев Пантев, Николай Андреев Маринов, Красимир Андреев Маринов, Ангел Христов Христов, Пламен Бориславов Галев, Константин Димитров Димитров, Иво Александров Карамански и Младен Йорданов Михалев, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Установено е, че в дирекция „Информация и архив“ се съхраняват данни за:

Пантю Тотев Пантев – сътрудничил на Софийско градско управление на МВР, отдел „Криминален“, за периода 1986 – 1992 г.

Иво Александров Карамански – сътрудничил на Софийско градско управление на МВР, отдел „Криминален“, за периода 1985 – 1992 г.

В дирекция „Човешки ресурси“- МВР се съхраняват данни за:

Иво Александров Карамански – като състезател по кану-каяк е служил като волнонаемен в отдел „Физкултура и спорт“ през 1982 г.

Младен Йорданов Михалев – като състезател по борба е служил като старшина в отдел „Физкултура и спорт“ за периода 1986 – 1989 г.

Красимир Андреев Маринов – като състезател по борба е служил като старшина в отдел „Физкултура и спорт“ за периода 1985 – 1987 г.

Пламен Бориславов Галев – започнал работа в системата през 1988 г. като милиционер в РУ-Станке Димитров към ОУ на МВР Кюстендил, служил в СОБТ в ЦСБОП до 1997 г.

Ангел Христов Христов – като милиционер служи в СОБТ от 1990 г., след това работи в РЗБОП при РДВР Кюстендил и в ЦСБОП до 1998 г.

За останалите двама няма данни за съпричастност към структурите на МВР.

В Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) също бе направена проверка. Тя показа, че известните в публичното пространство Ангел Христов, Пламен Галев, Младен Михалев, Николай Маринов, Красимир Маринов и Пантьо (Поли) Пантев не са били секретни сътрудници (доброволни сътрудници), служители на прикритие, нито нещатни служители на агенцията.

Бившият секретар на МВР Цвятко Цветков заяви пред агенция „Фокус“, че вътрешното министерство е направило прибързана проверка за сътрудниците.

„Според действащия закон за досиетата за починали хора информация да не се вади, справката от днес е някак си прибързано нарушение на записаното в закона“, обясни Цветков.

„Да вадиш някакви неща, които са в разрез със закона, не ми се струва много нормално. Още повече, че засега не са вадени по никакъв начин и по никакъв закон, тъй като не са записани досега в закон, агентурата по линия на криминалната милиция и полиция. Така че и това досега не е оформено в никакъв закон. Тази агентура, ако почнем да вадим, ще стане каша неописуема“, коментира той.

„Информацията от МВР за сътрудниците на ведомството не трябва да изненадва никого. Особено за Пламен Галев – това си беше официална информация. Той си е бил служител и като такъв се е развивал до едно време, а пък после е излязъл навън и е станал бизнесмен“, каза Цветков.

Спортистите в армията към ЦСКА и към МВР към „Левски-Спартак“ са се водили на щатове на съответните министерства, посочи той.

„Трябва да се прави разлика между офицерите под прикритие и нещатните оперативни работници. Такива е имало и преди 10 ноември и след 10 ноември. Но преди 10 ноември те се казваха НОРОН (нещатен оперативен работник на обществени начала), а след 10 ноември са станали НОР (нещатни оперативни работници), което значи, че те не са на щат, но имат някакви карти, някакви оръжия и са регистрирани в материалите на службите „Човешки ресурси“, обясни още бившият главен секретар на МВР.

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти