За ползата от вредата на „Шоуто на Иван и Андрей”…

3
Добави коментар

Само българският народ има поговорка: „Всяко зло за добро”. След снощното излъчване на „Шоуто на Иван и Андрей” на Нова телевизия, виждам колко е бил прав народният мъдрец.

Тази сутрин всички очаквахме да излезе Списък с имената на оперативно интересни лица, добре облечени бизнесмени, които службите да оповестят дали са били секретни сътрудници или не. Повод за това очакване бе съобщеното в предаването на БНТ „Денят започна” от самия премиер Бойко Борисов, че до обяд в агенциите и другите медии ще бъде изпратен въпросният Списък с имена.

Всъщност в Списъка, който бе пуснат по обяд фигурираха имената на двама починали /Поли Пантев и Иво Карамански/, един постоянно пребиваващ в чужбина /Младен Михалев – Маджо/, двамата подсъдими за планиране на убийство братя Маринови, и още двама подсъдими, с други обвинения – така наречените братя Галеви.

Очакваната сензация с новини от спецслужбите – не се състоя.

Затова пък към обяд дойде друг скандал: между президента Георги Първанов и министъра на финансите – Симеон Дянков. В дъното на скандала бе явяването на Симеон Дянков в „Шоуто на Иван и Андрей”, в което Дянков подхвърли многозначително, че президентът е милиардер с имоти в чужбина!

От Прессекретариата на държавния глава бе пуснато следното съобщение:

„Във връзка с накърняващи авторитета на държавния глава внушения за имоти и средства на президента зад граница, направени в едно телевизионно предаване на 1 март, държавният глава настоява министър Симеон Дянков да изясни и докаже своята позиция или да подаде оставка“.

Казаното от Дянков в шоуто бе следното:

Дянков: Всички, които не са си плащали парите, трябва да си ги платят като всички останали. Трябва да има справедливост.
Водещ: Между тези много богати хора вкарахте и президента в едно ваше изказване, в което казахте, че Първанов в млад милиардер. Това го направихте през октомври 2009 година, че има десетки луксозни имоти по света – в САЩ, Европа и Дубай. Имате ли доказателства за това?
Дянков: Това едва ли …, не си спомням това изказване да съм го казвал аз точно. Други неща си говорихме с президента, но точно това не е мое изказване.
Водещ: Млад милиардер ли е?
Дянков: Не е млад определено.
Водещ: Тоест е милиардер.

По време на шоуто Дянков си позволи да коментира и бившия социален министър Емилия Масларова, като каза, че тя трябва да „влезе в затвора“ и „заслужава дълга присъда“.

Пресцентърът на Министерство на финансите отговори незабавно, защото хората на Дянков се усетиха, че този път нещата са сериозни:

 

Във визираното от президента предаване вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков не е правил изявления, „накърняващи авторитета на държавния глава за внушения за имоти и средства на президента зад граница”. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на финансите във връзка с разпространено искане на президента Георги Първанов.
Считаме, че президентът е подведен за смисъла на разговора”, се посочва в съобщението.

Не знам дали хората на Дянков сериозно смятат, че президентът е непълнолетен и може някой да го подвежда!

Дай му на един човек всичко, за да го видиш колко струва казва народът. Така се получи и със „световно известния учен” и неповторим „финансист”, с име в известни само на него класации – Симеон Дянков.

То не бе изпразване на банковата сметка на държавния глава, то не бяха обиди, че позициите от екипа на президента за начина на ръководство на финансите били глупост, то не бяха  обиди към лекари, пациенти, магистрати, учени – снощи камъчето обърна колата.

Няма незаменими хора, няма и как някой да си позволява непрекъснато дебелашки изявления и това да се отминава непрекъснато с мълчание.

Веднъж стомничка за вода, втори път стомничка за вода – трети път…ни стомничка, ни никой! Няма как някой сутрин, обед и вечер да настъпва мотиката и да остава невредим!

От това как ще отсъди министър-председателят Бойко Борисов поредния гаф на своя министър зависи и как ще върви кабинетът оттук-нататък.

В момента бюджетният дефицит е половин милиард лева. Не са платени за пореден път парите на лекари и болници. Не са платени и парите, които държавата дължи на фирми от миналата година. Не дойдоха и очакваните 500 милиона приходи от митниците…

Крайно време е гражданството да научи кой е премиер в държавата: Бойко Борисов или Симеон Дянков. Крайно време е Дянков да спре да го играе освен финансов министър и Трайчо Трайков, Цветан Цветанов, Световната банка, Сергей Игнатов, Главния прокурор, Председател на Върховния касационен съд, Божидар Нанев и премиера Борисов.

Крайно време е всеки да си поеме собствената си роля, без да го притесняват изявленията, обидите и лактите на Дянков.