Системата на Норбеков или смях в действие

4
Добави коментар

Системата на Норбеков или смях в действие

22/01/2010 |

Започнах да се занимавам по системата на Мирзакарим Норбеков от любопитство и нямане какво да правя. На моя докторски мозък цялата тази теория му звучеше като научна фантастика, но имах време и желание и реших да проверя какво ще стане, без да възприемам нещата много на сериозно.

Вложих много ентусиазъм, не очаквах определени резултати, а резултатите надминаха всичките ми очаквания. Само след седмица започнах да се чувствам много по-добре и физически, и психически, но „страничен ефект” на това беше осезаемо засилване на сетивността и сбъдващи се сънища – сякаш започнах да живея няколко дни напред. За такова развитие на събитията не бях подготвена, не разбирах какво се случва и спрях упражненията. След няколко месеца обаче осъзнах и позитивната страна на „страничните ефекти” – всъщност, ставаше въпрос за развитие на интуицията. И започнах отново.

Тялото ни физически се подчинява на ума ни, а физиологически – на подсъзнанието. За добро или лошо, достъпът ни до подсъзнанието ни е ограничен – за това какво се случва там можем да съдим по емоциите си, по заболяванията си, по проблемите, които ни се случват в живота. Дори официалната наука днес смята стресът и психологичните фактори за водещи в етиологията на редица (на повечето) заболявания.

Проучване, проведено от американски кардиолози под ръководството на Майкъл Милър, Университет на Мериленд, изследва въздействието на приятната музика върху физиологичното състояние на човека. Сърдечно-съдовите заболявания са най-широко разпространените днес. Вече се знае, че атеросклерозата започва още в детска възраст, развива се безсимптомно и в зряла възраст започва да се изявява с хипертония, ангина, инфаркт и т.н. Днес учените приемат, че в началото на тези процеси стои нарушаването на функцията на най-вътрешния слой на кръвоносните съдове – ендотела, и използват ендотелната функция като критерий за оценка на риска. (Бел. По състоянието на ендотела на кръвоносните съдове на предмишницата се съди за състоянието на коронарните артерии на сърцето и това изследване се използва за оценка на сърдечно-съдовия риск).
Изследователите са помолили изследваните хора да изберат приятна за тях музика с продължителност 30 минути, а така също и неприятна музика, и в поредица от изследвания измерили кръвотока след слушане на музика. Установили, че артериите се разширяват с 26% след слушане на приятна музика, с 19% след гледане на смешен видео-клип, с 11% след слушане на релаксираща музика и се свиват с 9% след слушане на неприятна музика.
„Ние смятаме, че мозъкът играе ключова роля в поддържането на съдовото здраве. Високото ниво на холестерола и високото артериално налягане са много важни фактори, но те не се установяват при някои лица със значима сърдечно-съдова болест, която вероятно се дължи на техния отговор към стреса. Ако музиката може да създаде позитивни емоции, които да противодействат на стреса на ежедневния живот, това би имало важно значение върху сърдечно-съдовото здраве. Тя би трябвало да се включи като компонент на програмите за здравословен начин на живот. Предполагаме, че това се дължи на освободените от мозъка ендорфини и ендорфино-подобни компоненти, които оказват директен ефект върху съдовете.” Същите автори преди време са доказали подобен ефект и на смеха.

Това е обяснението и за ефекта на системата на Норбеков – (изкуствено) създаване на позитивно, жизнерадостно, щастливо състояние в продължение на 40 дни с цел създаване на условен рефлекс.

В системата се включват:

• Упражнения за корекция на зрението с много повече ефекти от чистия ефект върху подобряването на зрението. Зрението се използва и като индикатор за нивото на настроението и вътрешните процеси. След като 17-18 години бях носила очила и бях учила, че зрението в течение на живота може само да се влошава, след първото упражнение, в началото на което виждах само най-горните редове на таблицата, а в края – и най-долните, аз лично нямах нужда от повече убеждение. За мен днес очилата са само спомен.

• Дихателни упражнения, които засилват белодробната вентилация и насищането на кръвта с кислород, а освен това имат и релаксиращ ефект. Концентрацията върху дишането отклонява ума от „важните” мисли, а когато човек не мисли за проблемите си, изведнъж установява, че е започнал да се чувства много добре. Друг ефект при мен беше забавянето на дихателната честота. Научен факт е, че по-ниската сърдечна и дихателна честота е свързана с удължена продължителност на живота при животни и хора.

• Упражнения за контрол на емоциите – преминаване в крайни състояния с цел по-ефективното им контролиране в реални условия. Упражнения за прошка и благодарност – изхвърляне на боклука от ума. Излекуването на психическите рани се последва и от излекуване на тялото.

• Гимнастика за ставите – упражнения, свързани със степените на свобода на всички стави в тялото, възстановяват правилния стоеж на гръбначния стълб и цялото тяло. Гимнастика за мускулите – упражнения за основните групи мускули, включително такива, за които рядко се сещаме. Упражнения за очедвигателните мускули. Упражнения за пластика със специално значение. Освен общоизвестната полза от упражненията, както и в източните бойни изкуства, те се правя с внимание, фокусирано върху мускула/ставата, с които работим – това ангажира ума и освобождава позитивната емоция, на която се дължи лечебния ефект.

• Физически масаж на биологично активни точки. От точки, признавам си, много не разбирам, но в местата на масаж  главни клончета на черепномозъчните нерви излизат от костта в меките тъкани или са достъпни по-повърхностно – n. supraorbitalis в точката между веждите, n. infraorbitalis странично от ноздрата, n. mentalis в областта на брадичката, n. auriculotemporalis над долночелюстната става, rami temporales в областта на слепоочието, nn. occipitales majores в областта на врата. Очевидно дразнененето на окончанията на сетивните нерви повишава аферентните импулси към сетивните центрове в главния мозък.

• Медитативни упражнения със специално значение. Упражнения за тренировка на кръвоносните и лимфните съдове. Упражнения за работа с кожата, лигавиците и вътрешните органи. Упражнения за повишаване на имунитета. Гинекологичен / урологичен масаж за повишаване на сексуалната активност, с тонизиращ ефект върху целия организъм.

• Ежедневен контрол, внимание и любов към себе си. Обичаме това, за което се грижим.

Единственото условие за положителен ефект от работата по системата е позитивната емоция – по време на работа и през останалото време, до създаването на условен рефлекс. Подсъзнанието ни приема за добро това, което ни носи радост и удоволствие, и за лошо това, което ни е неприятно, болезнено, трудно. За да убедим подсъзнанието си, че всекидневните ни занимания със самите нас са нещо хубаво, трябва да ги изпълняваме в добро настроение, с удоволствие. Дори в началото да трябва да се понасилим (а всяка промяна на ежедневния ни режим е свързана със съпротива), с времето те ще станат не само приятни, но и необходими. Всеки, който се занимава със спорт, знае за какво става дума.

Единствената трудност е поддържането на състоянието на щастие, тъй като емоциите на човек нормално варират и всяко отклонение към силно позитивно състояние се последва от също толкова изразено отклонение към негативно състояние. Мирзакарим Норбеков е установил, че най-лесният начин за контрол на позитивното състояние е мускулният тонус – правилното положение на тялото и усмивката, дори насила в началото, водят до повишаване на настроението.

Ключът към здравето и щастието се оказва… усмивката.

Порция смях