Електрошок: Електрошоков пистолет – да неутрализирате нападателя с бързината на светкавица

2
Добави коментар
elektroshok
elektroshok

Тасерът е оръжие за самозащита доста популярно от полицейските сериали. Тасерът изстрелва два електрода закачени за електрокабели на около 3 – 5 метра. Електричество с напрежение до 50 000 волта преминава по проводниците и поразява централната нервна система на нападателя, предизвиквайки неконтролируеми и силно болезнени мускулни контракции. Ако се наложи близък контакт с нападателя тасерът може да се използва и като електрошок.

Много хора, страхувайки се за своята сигурност, търсят начин да се снабдят с огнестрелно оръжие. Дори за зрели мъже мисълта за директен контакт с нападателя може да изглежда плашеща. От друга страна огнестрелното оръжие е преди всичко огромна отговорност и риск.

Има няколко мотива, да предпочетете тасера вместо огнестрелното оръжие. Основният плюс на тасера е, че това оръжие не предизвиква смърт. Това успокоява много хора противници или без опит в използването на оръжия за самозащита. Освен това, в ръцете на неопитния човек, оръжието от защита може бързо да се превърне в заплаха. Ако нападателят съумее да отнеме оръжието от вас, в най-лошия случай тасерът ще приложи електрошок върху вас и няма да ви убие!

Няма да е излишно да споменем относително сложната процедура за сдобиване с разрешително за огнестрелно оръжие. (Между другото това е един от малкото случаи, в които изцяло подкрепям сложните и оплетени процедури, по които работи държавната администрация.) За да се сдобиете с разрешително за огнестрелно оръжие първо трябва да преминете курс за боравене с оръжие. Да представите немалък комплект документи. След заплащане на държавната такса в 30 дневен срок получавате разрешително или отказ. Притежанието на тасер не изисква каквото и да било разрешение или регистрация.

Поддръжката е още една причина да купите тасер вместо пистолет. Пистолетът изисква много повече грижи, почистване и регулярни прегледи за да функционира безопасно за вас. Ако не сте имали щастието да служите в Българската армия ще отбележа, че смазването на едно оръжие, дори и най-малкия пистолет си е доста мръсна и миризлива работа. Да не говорим за вредата и разяждащото въздействие на повечето смазки върху кожата.

Занемареното оръжие може да бъде по-лошо от никакво оръжие. А да бъдем откровени – в практиката си съм виждал ловни и бойни оръжия в отвратително състояние. Доброто състояние на оръжието гарантира точно прицелване и безопасно боравене. Нека не говорим за нужната практика за да използвате ефективно и най-вече точно вашия пистолет. Въпреки, че по филмите изглежда лесно да се прицелиш и да дръпнеш спусъка нещата са доста по-различни в реална ситуация. Напрегната обстановка, намалена видимост, в състояние на стрес, когато количеството адреналин е достатъчно да убие и кон или на прост език казано ако просто ви нападнат в задните улички на съседния квартал повечето хора не са в състояние да различат цевта от ръкохватката да не говорим да се прицелят в нападателя. Много модели тасери са снабдени с лазерно прицелване – просто виждате червена точка върху гърдите на нападателя и стреляте.

Стреляли ли сте с оръжие? Въпреки, че в армията се бях срастнал с моя АК, когато за пръв път имах възможност да стрелям с един класически пистолет – руския ТТ, бях изненадан от отката му. Вярно ТТ е масивен пистолет и едва ли е предпочитаният избор за дамско оръжие, но всеки пистолет има откат. Откатът, придружен със стряскането от оглушителния гърмеж, засилва чувството у неопитния стрелец за липса на контрол над оръжието. Не се налага да сте физически силен за да използвате тасер – той няма откат.

Предвид всичко, което разгледахме не звучи странно, че много хора, включително хора на възраст, жени и девойки избират тасера за своя доверен бодигард.