Закаляване на бебето – защо децата често боледуват?

8
Добави коментар
ventsi8423
ventsi8423

Системното прилагане на закалителни процедури повлиява значително на терморегулаторните механизми на организма.Тези процедури тренират и сърдечно-съдовата система,дихателната и храносмилателната система,повишават обмяната на веществата ,апетита и укрепват съпротивителните сили на детето към различни инфекции.

Закаленото дете рядко боледува!

Още в първите дни след раждането ,за да се избегне изнежване на организма на новороденото е необходимо то да престоява при определена температура на въздуха в помещението.

За кърмачетата трябва да бъде между 21 и 23 градуса, а за децата от 1 до 3 год.-между 20 и 22 градуса. Детето трябва да има непрекъснат достъп дао чист въздух,което най-добре се постига чрез отваряне на малко прозорче в стаята.

През лятото първото извеждане на кърмачето може да се осъществи още след изписването от родилното отделение.В този сезон детето може да се извежда два-три пъти дневно.

Роденото през зимата здраво и доносено кърмаче трябва да се изведе навън не по-късно от третата седмица ,при условие,че е престояло няколко пъти за кратко време до широко отворен прозорец.

През първото тримесечие детето може да се извежда навън при температура на въздуха над 10-12 градуса,през второто – при температура над 5 градуса и през третото- при температура над 0 градуса.Не се препоръчва претоятна детето навън при силен вятър,мъгла и висока влажност на въздуха.

Облеклото на децата е важен фактор,който оказва влияние в една или друга степен върху закаляването или изнежването на детския организъм.Първото условие за това е да обличаме детето правилно – не повече от две-три памучни дрешки при престоя му в стаята.Още в първите месеци след раждането детето трябва да се приучва към носенето на дрешки с къси ръкави и къси панталонки,при температури в посочените по-горе граници.

Долните дрешки и бельото да бъдат само от памучна тъкан,докато някои от връхните дрехи,използувани при по-хладно време за разходна навън могат да са и от влакна от синтетична материя.Не се препоръчва обличането на вълнени дрешки на голо.