Мостът на дявола

18
Добави коментар
Segmadis
Segmadis

64 Flares

64 Flares

×

Една история за мост в Италия, който до известна степен прекалено много прилича на друг средновековен мост, но в България познат със същото име.

Дяволския мост намиращ се в близост до Тоскана в Италия не случайно носи това име. По времето, когато мостът е строен главния му майстор бил притеснен, че няма да успее да го приключи навреме и ще закъснее с изпълнението му, което би ядосало както местните, така и губернатора на областта, а това не било никак препоръчително в миналото.

Затова една вечер, малко преди изтичането на крайния срок чудейки се какво да направи за да успее да се впише в даденото му време майсторът решил да предложи душата си на дяволът. И така с цел да спази думата си той поискал тази размяна, мостът за душата му и както често става в легендите и приказките дяволът изведнъж му се явил облечен като бизнесмен от онова време.

И така сатаната се съгласил да даде майсторлъка си и да направи така, че мостът да стане готов за една вечер, в замяна на което обаче искал душата на майстора, който трябвало веднага след като моста е готов да мине по него. Легендата гласи, че когато мостът бил вече готов той тръгнал по моста за да го премине както поискал дявола и изведнъж паднал от него в дълбоките води на реката. От тогава никой не го е виждал.

Другото име на мостът е Ponte della Maddalena, кръстен така на статуя на Мария Магдалена, която тогава стояла в началото на самия мост. Странно или може би нормално в България също си имаме такъв мост построен около 400 години след този по – горе, който също се нарича дяволски и който по дизайн до известна степен напомня много на горния. Ето и снимка нашенския, който според мен по нищо не отстъпва на италианския си събрат.

 

Ако тази статия ви е харесала, трябва да видите и другата:

Най-високият мост на света

Neshtoto.com