Историята на Манчестър Юнайтед

4
Добави коментар
nasty_f
nasty_f

Историята на Манчестър Юнайтед

Един от най-известните и успешни футболни клубове в света.

Манчестър Юнайтед, един от най-великите световни футболни отбори, е бил основан преди 100 години. В началото той се казвал Newton Heath по името на градът, в който било поставено началото му през 1878 г. За съжаление, клубът нямал никакъв успех в началото и затова, 9 години по-късно, когато отборът се преместил на днешното си местоположение, собствениците решили да променят името му. Някой предложил Manchester Central, но феновете не го харесали понеже името им звучало като наименование на ЖП гара, а не на футболен клуб. След това било предложено името Manchester United, което се оказало по-подходящо. Шест години по-късно отборът спечелил националното първенство,а годината е 1908г,две години след влизането им в елита.

През 1909г Юнайтед печели своята първа ФА Къп титла,а през 1911г печелят своята втора шампионска титла.В периода на тези две години отборът се премества да играе на стадион Олд Трафорд,техен дом и до днес.Последвалите години не били успешни за клуба,като той изпада във втора дивизия през 1922г.През 1938г се завръща отново в елита.

Мат Басби води Юнайтед до години на успех.

През 1945 година, когато отборът станал изключително важен, Мат Басби заел мястото на селекционер в клуба. Басби подсилил отбора с талантливи, млади играчи, които спомогнали за превръщането на Manchester United в най-великия английски отбор на 50-те години от 20-ти век.През годините 1947, 1948 и 1949 отбора става вицешампион и печели ФА Къп през 1948г.Манчестър Юнайтед си осигурява короната на Англия през 1952г,като пречупва 41-годишната суша без шампионска титла.Те отново я печелят през 1956г. със състав на средна възраст-само 22г. Този млад състав от футболисти е познат на света като „Бебетата на Басби”.Титлата е спечелена отново през 1957г,когато и губят финала на ФА Къп,от Астън Вила.Същата година по молба на футболната асоциация Юнайтед става първият английски отбор участващ в Европейската купа.Те стигат до полуфинал,където са отстранени от отбора на Реал Мадрид.

След това през 1958, точно когато отборът бил във възхода си, част от играчите починали в самолетен инцидент над Мюнхен. Това е била огромна спънка за развитието на клуба.

За щастие, отборът на Басби бил подновен.Отборът му е бил подсилен с играчи като Денис Лоу и Джордж Бест и с тях идват и успехите.През 1963 печелят ФА Къп последвана от 2 шампионатни титли,съответно 1965 и 1967. През 1968 Manchester United печели Европейската купа,след като побеждава Бенфика с 4:1 на финала.На следващата година Мат Басби се пенсионирал,изкарвайки 24 години в клуба.След неговото оттегляне Манчестър Юнайтед загубил предишният си блясък и настъпили известни проблеми в клуба,и той изпаднал във втора дивизия през 1974г.

Клубът се завърнал още на следващата година в елита и достига финала за ФА Къп,загубен от Саутхемптън-1976г.Печели купата година по-късно с победа над Ливърпул с 2:1,а през 1979 са победени отново на финал от Арсенал.През 80те Юнайтед не можел да спечели шампионата,но пък за сметка на това печели два пъти ФА Къп-1983,1985г.

Ерата на Сър Алекс Фъргюсън.

Бившият мениджър на Абърдийн Алекс Фъргюсън застанал начело на Манчестър Юнайтед през 1986г.След не до там успешното начало на кариерата му в Англия,Сър Алекс печели с отбора си ФА Къп през 1990г. На следващата година Юнайтед е победен на финала за Карлинг Къп,но печелят първата си европейска купа,побеждавайки Барселона с 2:1.На следващата година губи отново финала за Карлинг Къп,този път от Нотингам Форест.

Манчестър Юнайтед започва да доминира в Английският футбол,печелейки първата титла на Премиер Лигата,през 1993г-тяхната първа титла от 1967г.Последван е и дубъл през 1994,печелейки шампионата и ФА Къп.Успехът на клуба е последван от нов дубъл, през 1996г.През 1997г печелят само шампионата.

Сезонът Требъл от 1999г.

През 1999г Манчестър Юнайтед печели требъл от титли,спечелвайки Премиер Лигата,ФА Къп и Шампионската лига.Това е и най-успешният сезон в историята на клуба.

Печелят шампионата през-2000,2001,2003,2006,2007г и ФА Къп-2004г.

През 2008г, Манчестър Юнайтед си осигурява 10та Премиършип титла за период от 16 години и печелят 3тата си Европейска титла,побеждавайки,друг английски колос Челси на дузпи- 6:5

През 2009г. Манчестър Юнайтед си осигурява Шампионската титла,Карлинг Къп,с победа над Тотнъм,Световната купа за клубни отбори,с победа над еквадорският отбор- ЛДУ Кито.Юнайтед достига и до финала на Шампионската лига,но губи от Барсеолона с 2:0.

Тази година,клубът добави още една титла в историята си,като победи Астън Вила,на финала на Карлинг Къп,с 2:1. В шампионата се намират на 2ро място,на 1 точка от лидера Челси.В Шампионската лига за сега участва на осминафиналите.

Със своята богата история, която продължава да пише с пълна сила,със спечелените титли и верните си фенове от цял свят,Манчестър Юнайтед е един от най-известните и най-успешните футболните клубове в историята на футбола.

Related posts:

автор: admin