Полезни ли са подправките?

2
Добави коментар
Sissy
Sissy

Магданоз
Той е една от най – често употребяваните подправки. В химичния му състав има етерични масла, витамин С, вит. А, калций, желязо и оксалова киселина. Благодарение на етеричните масла е и специфичната миризма на растението. Нарязаните му пресни листа се слагат почти във всяко ястие, но добавянето им трябва да става към края на топлинната обработка, за да се запазят витамините и специфичният аромат на подправката. Магданозът има пикочогонно действие, подобрява апетита и намалява оттоци. Сокът от магданоз се използва за оцветяване на продукти от хранително вкусовата промишленост, като сирене, масло и др. Противопоказания за консумацията му има при стомашни раздразнения, проблеми с черния дроб и бъбреците.

Копър
Копърът съдържа витамин С, провитамин А и етерично масло, като най – голямо количество от етеричното масло се синтезира в семената му. Той е широко употребяван в кулинарията, но в големи количества може да дразни лигавицата на хрносмилателния тракт и бъбреците. Приложението му е да овкусява, ароматизира и витаминизира рзлични ястия. Също като магданоза, копърът трябва да се добавя в ястията към края на термичната обработка.

Чубрица
Специфичния аромат на чубрицата се дължи на етеричното масло което се съдържа в листата и. Прилага се в кулинарията прясна или сушена. В пресните лист се съдържат голямо количество витамин С, Р и провитамин А. Чубрицата засилва отделянето на стонмашен сок и подсилва апетита. Широко използвана е при приготвянето на варива, защото намалява образуването на газове в червата. Добавя се към края на термичната обработка.

Девесил / Лющян
Това е подправка с много лечебни качества. Девесилът тонизира организма, стимулира отделянето на секреции от стомашно чревният тракт и белите дробове. Влияе добре на сърдечносъдовата и нерваната система. Стимулира отделителната система. Противопоказен е при бременни жени, защото предизвиква приток на кръв към таза. Сокът му се използва при заболяване от глисти. В готварството се използва за овкусяване на супи, салати, варива, агнешко месо, телешко, свинско и най – вече за риба и морски деликатеси.

Кимион
Етеричното масло което се съдържа в кимиона е с много приятен вкус и аромат. Той подобрява храносмилането и намалява процесите на гниене в червата и образуването на газове. Използва се във сладкартвото, както и за овкусяване на кайма и трайни колбаси и луканки.