Бебето: Грижи за пъпчето при новороденото!

11
Добави коментар

Бебчо се е появил на бял свят и пъпната връв която до сега ви свързваше вече е прерязана. След като в родилното отделение ампутират връвта (1,5см от коремчето), лекарите я връзват със специален конец или щипка (най-вече през последните години).

Трябва да изчакаш около 10 дни да потъмнее и изсъхне пъпчето и да падне само. Но при някои бебета (особено ако се разхлаби щипката) пъпа съхне по-бавно и може да падне на около 20-ия ден.

Много внимавай да не се инфиктира пъпчето, докато не е паднало. Промивай го след всяка смяна на пелените със спирт 75% – напоен в памуче, а още по-удобно ще ти е с клечките за уши. Гледай да не намокриш мястото, за да не удължиш процеса на съхнене.

Някои майки слагат топоцин върху намазаното със спирт пъпче, но не е задължително, напоследък се смята че от пудрата по-лесно се развиват бактерии на мястото.

При слагането на пелената гледай тя да е ниско, за да няма допир с пъпа. За твое улеснение може за сложиш на мястото стерилна превръзка.

След като пъпа падне продължавай да мажеш мястото със спирт, докато раничката не заздравее напълно. Както при всяка рана се образува коричка, която пада и след това кожата регенерира.

Не забравяй да запишеш датата на падането на пъпчето на бебо!