Полезните витамини за здрава и красива кожа

10
Добави коментар
Vankata1
Vankata1

Публикувано на 08. Mar, 2010 от екип на Здраве и Красота в Дерматология, Красота

Витамините защитават кожата и лицето от свободните радикали, които се образуват под въздействието на външни фактори – ултравиолетови лъчи, прах или замърсен въздух. Те подмладяват кожата и спомагат за набавянето на нужните вещества.

Кои витамини най-много помагат на кожата ни, за да бъде здрава и свежа, изброява health.bg:

Витамин А: Предотвратява образуването на бръчки, укрепва защитните функции на кожата, прави я по-еластична, подобрява обмяната на веществата в клетките, помага за растежа на косата и ноктите, регулира дейността на мастните и потните жлези. При недостиг на витамин А кожата става суха, лющи се и се напуква. Витамин А влиза в състава на средства за уморена кожа.

Витамини от група В: Помагат срещу кожни заболявания, участват в обмяната на веществата, в пигментацията и растежа на косата, във функционирането на мастните жлези. Недостигът на витамини от група В е свързан с напукването в ъгълчетата на устата и около ноктите, както и заболявания на кожата. Витамин В5 (пантенол) се използва в производството на кремове за кожата на лицето и шията. Провитамин В5 се слага в тонизиращите лосиони, в тоалетното мляко, в маските за коса и в продуктите за устни.

Витамин С: Помага за регенерацията на тъканите. Витамин С притежава противовъзпалително и антиалергично действие, стимулира синтеза на колаген, участва в процесите на пигментообразуването, нормализира проницаемостта на капилярите и взема участие във въглехидратната обмяна. При недостиг на витамин С кожата става груба, суха и остарява преждевременно. Витаминът се използва при производството на биокремове, козметика за кожата около очите и в състава на маските.

Витамин Е: Укрепва защитните свойства на кожата, участва в обмяната на мазнините и въглехидратите, помага за усвояването на витамин А, затова се използва главно заедно с него, както и с витамин D. При недостиг на витамин Е кожата повяхва и става безжизнена. Този витамин се използва във вид на маслени разтвори в състава на подхранващи кремове за повяхнала кожа и в козметиката за ръце и нокти.

Витамин F: Участва в мастната обмяна на кожата, предотвратява нейното лющене. Когато не достига витамин F, кожата става суха, белеща се, а косата – тънка, появява се пърхот. Витаминът се прибавя към подхранващи кремове, в биокремове за загрубели ръце, в средствата за коса и в козметиката за еластичност и подмладяване на кожата.

Снимка: krisazz.com

Zdraven.bg ви поздравява с песента на Риана Skin:

Етикети: витамини, здраве, кожа, красота, лице, тяло