Сайтове за печелене на пари от реклами

7
Добави коментар
epiqe
epiqe

Сайтове за печелене на пари от реклами
11 Март 2010 / 06:12  |  Автор: epiqe  | 

 | Категория:

Компютри и Интернет

Напоследък в интернет-пространството се появиха множество предложения за лесни пари чрез кликане върху реклами, поставени в специално създадени за целта сайтове – т.нар. PTC-(paid-to-click), PTR-(paid-to-read) или GPT-(get-paid-to)сайтове. Основната цел на настоящата статия е да ви направи значително по-предпазливи, както и да спести от времето и парите, които сте решили да посветите (подарите) на тези сайтове.

И така, най-общо принципа на всички тях, истински или неистински, е един и същ:

Правите си регистрация с потребителско име и парола, попълвате форма с някои лични данни, след което можете да влезете в сайта и да започнете да кликате върху рекламите, които са поместени вътре. Изчаквате зададеното време (от 10 секунди до 1 минута, в зависимост от изискванията на сайта), затваряте рекламата, отваряте следващата и така всеки ден. Парите се трупат във виртуалната ви сметка и само чакате да достигнете определения минимум за плащане, за да си ги изтеглите. Дотук с общото…

За незапознатия всичко гореописано изглежда идеално – правиш си профил за около минута, натискаш върху най-различни линкове и накрая на месеца, без да си вложил и стотинка, в пощата ти (или по банкова сметка) пристига желаният чек, с който бързаш да сбъднеш дребните си мечти. Да ама не, както беше казал един уважаван журналист. Подобно на някои реклами в интернет-пространството, където все пак е царството на анонимността, и при тези сайтове съдържанието на истина е около 1 процент. Започваме от предлаганите печалби и броя на рекламите за отваряне. Съгласете се, че сайт, който предлага 1 долар (или 10 долара!!! – справка : www.tendollarclick.com) за гледане на реклама 15, 30 или 60 секунди не може да се нарече истински (справка : www.neopays.com, www.bigmoneyptc.com, www.richptc.com, www.grandptc.com, www.fatmoneyptc.com и много други). Грубата сметка показва, че за да ви дава 1 долар, той трябва да изисква от рекламодателя поне 2 долара, за да печели и покрива по някакъв начин разходите си. Ако средно в един сайт присъстват около 1000 регистрирани потребители това означава рекламодателя да плаща 2000 ДОЛАРА НА ДЕН или 60 000 ДОЛАРА МЕСЕЧНО! Сериозна сума даже и за големи корпорации и фирми…Съвсем различен е въпросът колко реално взима собственика на такъв сайт от рекламодатели, за да публикува тяхната реклама.

В зависимост от сайта, броят на рекламите вътре е от 4 до 10 (справка : www.ptcbiz.com), който брой варира и може да е различен в два поредни дни за един и същи сайт. Минимумите за теглене на суми са така оформени, че за достигането им трябва да кликате ежедневно и без прекъсване в продължение на поне три-четири, дори и повече месеци. Пример : Сайтът www.ptcsense.com предлага 1 долар на клик и 1000 долара минимална сума за теглене (cashout). Оставям на вас да пресметнете при четири, пет, та дори и шест реклами на ден кога ще достигнете тази сума…

Друг важен белег за различаване на лъжливите от истинските сайтове е една проба, която всеки може да направи : Ако сайтът позволи да влезете от един и същи компютър с две различни потребителски имена това ясно показва, че този сайт е т.нар. SCAM-сайт (от английски : scam – лъжлива сделка). Всички истински сайтове не позволяват влизане на повече от един потребител от един IP-адрес. Своеобразен връх на наглостта е сайтът www.youptc.com, при който без предупреждение или видима причина потребителското ви име и парола се изтриват, а с тях и мизерните ви до момента заработки и това, естествено, става малко преди да сте достигнали минимума за теглене на пари.

Логично стигаме и до следващия начин за измама, а именно т.нар. referrals (от английски : to refer – приписвам). Обяснено по-просто това означава да „каните“ и други хора да се регистрират в тези сайтове, като след тяхната регистрация половината от техните пари се „приписват“ на вас, без те да губят тази част, нещо като награда от сайта, че сте го препоръчали на свои познати или приятели. До тук нищо необичайно, но да помислим трезво. Ако успеете да намерите трима или четирима като вас, които нямат нищо против да изгубят половин или един час на ден в отваряне на реклами, то трябва по някакъв начин да ги убедите, че всичко това има смисъл, т.е. тези пари ще ги получат наистина. А как ще ги убедите, след като вие самите не сте виждали още своите „заработки“?…Мисията невъзможна. И тук вече идва ред на най-голямата измама в тези сайтове. Там ви предлагат да си „наемете“ хора, които вместо вас или заедно с вас да кликат и да направят достигането на въпросния минимум за теглене детска игра. „Наемането“ на тези виртуални безработни, обаче, струва пари. Този път ИСТИНСКИ пари, които собственикът или администраторът на сайта с удоволствие ще изтеглят от посочена от вас банкова сметка или от сметка в интернет-банките за разплащане (www.paypal.com или www.alertpay.com). И ако още не сте разбрали, че сте измамени следват и други „изненади“ :

1. Пропуснали сте да прочетете текста, че тези 100 души са за определен период от време (най-често един месец).

2. Наетите 100 човека, за които сте заплатили РЕАЛНИ пари изведнъж се оказват не повече от 25(в най-добрия случай) и като обяснение получавате нещо от рода „Съжаляваме за неудобството, но не всички заявени от вас referrals са активни в момента“.

3. Ако все пак достигнете заветния минимум за теглене и последва „изискване за плащане“ от ваша страна, същото започва да се бави с дни, седмици, месеци, може би и години, т.е. НЯМА ТАКОВА.

Естествено вътре в самите сайтове ще ви предложат неизчерпаем списък с хора, на които са платени суми между 500 и 5000 долара, но този списък и моята баба (на 85 години, здрава и с акъла си) с елементарни познания на WORD би могла да го състави.

Интересна подробност е и липсата на форуми, т.е. място, където да споделиш с други хора за „преживян опит“, което е съвсем обичайно. Тези, които пък имат някакво подобие на форум или изискват тежка допълнителна регистрация или под предлог, че коментарът „ще бъда разгледан от администратора или модератора на сайта, преди да бъде публикуван“ в крайна сметка така и не вижда бял свят. А иначе ежедневно публикуват мнения на хора, които са на седмото небе, тъй като са ПОЛУЧИЛИ ЗА ВТОРИ (ТРЕТИ) ПОРЕДЕН ПЪТ ПАРИ от сайта! До момента не съм виждал или чувал за живо същество спечелило дори и клечка за кибрит от тези сайтове. Съмнявам се и някой от вас да има такъв познат…

Както бях написал в началото целта на тази статия е да спести от времето ви и да ви направи по-предпазливи към подобен тип лъжливи сайтове. Всичко горенаписано е личен мой опит, с изключение на „купуването“ на referrals, за която „процедура“ съм изчел (и до колкото мога – проверил) достатъчно на брой коментари, мнения и публикации, предимно на английски.

Няма как да обхвана всички измамни сайтове, тъй като те никнат буквално всеки ден. Оставам изцяло на вашата преценка, след като сте прочели всичко до тук, да решите дали има смисъл да започвате „да печелите бързо и лесно“. Очевидно е желанието на човек за бързи и лесни пари, но както се е оказвало почти винаги в практиката – ТАКОВА ЖИВОТНО НЕМА.

http://www.blife.bg

КОМЕНТАРИ