Палма от фурма

2
Добави коментар
maritime
maritime

На сянка под палмите в жегатаПреди да се насладите на екзотичната прохлада, трябва поне десет години да отглеждате фиданката вкъщи. Искате ли да отгледате палма от фурма?   Не  е  никак трудно,   ако имате десетинагодишно. . .  търпение. Не е случайно, че палмовият лист, почитан още от древността, е символизирал многовековните усилия на човека да превърне мъртвите пясъци на пустинята в цъфтящи градини.

И така – когато ви попаднат фурми, не изхвърляйте костилките, а ги посадете. Най-добре е да ги поставите във влажни стърготини или тор, примесен с пясък, а не в пръст.  Могат и да се наредят върху влажна рохкава пръст в саксия и да се покрият с блатен мъх, който се овлажнява.  Съдът се покрива отгоре със стъкло и се държи на топло място с температура от 25 до 30°С.  Първите кълнове се появяват едва след два три месеца.  Ако семената от плода са извадени и посадени веднага, покълването е след месец. За ускоряване се препоръчва семената да се залеят с гореща вода 80°C и да се оставят да изстинат в нея цяло денонощие.

Листата се появяват след петилетка. Когато кълновете достигат 10 см, се пресаждат в малка саксийка с прегоряла тор, смесен с пясък.  Основата на стъблото над повърхността на пръстта трябва да се обвие с влажен мъх и при пресаждането да не се заравя дълбоко в пръстта.  Почвата за палмата се състои от равни количества листна (или торфена) и чимова пръст и пясък.  Перестите листа се появяват през петата година, а може дори през седмата.  През лятото пръстта се полива изобилно, а саксията се обръща към слънцето така, че стреличките на листа да са насочени към стаята.  Така ще се избегне растежът й само на една страна.  Листата се измиват редовно с хладка вода и мека четка.  Напомняме ви – ако искате да имате екзотичната палма вкъщи и да предизвиквате благородна завист у близки и познати, бъдете търпеливи.  Търпението прави всичко, гласи една народна мъдрост.