Рододендрон

4
Добави коментар
maritime
maritime

Алпийската роза не пести от красота и багри

В цветарските магазини напоследък има изобилие от рододендрони, отглеждани в саксии. Трудно можем да си представим този изключително красив цъфтящ в розово, жълто, червено и виолетово храст като стайно растение. Той е подходящ за градина с много влажна почва, където широко разклонената му коренова система е почти на повърхността на почвата. Освен това рододендронът се нуждае от много въздушна влага и е добре да бъде настанен под шапката на някое широко разклонено широколистно дърво, защото предпочита сянката пред слънцето.

У нас се среща в Странджа планина Пролетта и лятото са дъждовни и подходящи за правилното развитие на храста. При суша се налага да оросяваме рододендрона изцяло сутрин преди изгрев. Освен това този храст е мразоустойчив. Рододендронът е познат още под името  „алпийска роза“ на места, където цъфти високо в планината. У нас в естествен вид се среща в Странджа планина Рододендрон понтикум. Местните хора го наричат зеленика. Този храст достига 3-5 м. Листата му са вечнозелени и удължени. Цъфти през май и юни. Японския вид не се бои от студенотоПо-издръжлив на ниски температури е японският рододендрон. Той е по нисък от предишния и е листопаден. Цъфтежът му през май и юни изпреварва развитието на листата. Най-напред цветовете имат розов цвят, а след няколко дни добиват жълт цвят. Листата също варират, като в началото са яркозелени, а към края на Август и Септември стават червени, както е при клена. От средата на   октомври листата започват да опадат. Цветовете и листата имат много приятен аромат, които се дължи на съдържанието на етерични масла. Семената узряват през септември.

РазмножаванеСеменното размножаване при рододендроните е бавен процес, макар че семената са кълняемоспособни. Предпочита се вегетативният начин на размножение в парници под стъкло в пясъчен субстрат. За 4 до 5 месеца резниците се вкореняват и напролет са годни за засаждане. Има и по-лесен и удобен начин. Да си закупим от цветарските магазини рододендрон в саксия, в градината на подходящо място под сянка да изкопаем дупка 40/40 см и да заровим в нея храста, като внимаваме да не се орони майчината пръст. За по-сигурното прихващане можем на дъното да насипем торф, който да поддържа влагата.