Избор на мъжки заек за разплод

3
Добави коментар
voiarn
voiarn

Избор на мъжки заек за разплод

 
1
2
3
4
5

(17 гласа, оценка 4.12 от 5)

Какво трябва да се знае при избора на мъжки заек за разплод?

Успехът при развъждането на зайците зависи до голяма степен от умението на правилно да се избере мъжки заек за разплод. Оставените за тази цел мъжки зайци трябва да са без или с възможно най-малко недостатъци.

Възрастният мъжки заек за разплод трябва да е в добро здравословно състояние, да има правилно телосложение и добра охраненост, т.е. да е в развъдна кондиция. Очите на здравия заек са ясни и подвижни, а космената покривка е блестяща и прилегнала към тялото. Такъв заек е подвижен, има добър апетит и изяжда поставения му фураж, без да избира отделни части от него. Във външния вид на заека за разплод трябва да са изразени мъжествеността и активният му темперамент. Необходимо е главата му да бъде по-едра, по-широка и възгруба, а гръдният кош – широк и добре развит. Гърбът и поясницата трябва да са широки, равни и дълги, а мускулатурата по цялото тяло и особено в областта на поясницата и бута да е добре развита. Крайниците трябва да са правилно поставени и добре окосмени в областта на стъпалото, а костите да са тънки, плътни и здрави.

Не бива да се допускат за разплод зайци с лека и изнежена глава, която придава женственост, с кожна гънка в областта на шията и с тънка и дълга шия.

При избора на мъжки заек за разплод задължително се оглеждат половите му органи, респ. семенниците. Семенниците трябва да са два, добре развити, здрави н еластични, а не рехави н меки. Мъжки зайци с малки и меки, с един или без семенници, както и с провиснали или скрити семенници не бива да се оставят за разплод. Понякога при младите, както и при възрастните зайци, които дълго време не са били използвани за разплод, семенниците преминават в ингвиналните тръби и външно трудно се забелязват. За да се убеди, че това не е органическа повреда, зайцевъдът внимателно извършва лек масаж в задната част на корема и семенниците се преместват в семенниковите торбички. Необходимо е също така да се провери състоянието на половия член. За тази цел се обтяга кожата в областта на половия орган и се установява нормално ли е развит и няма ли някои болестни изменения.

Мъжкият заек се избира и с оглед на неговия произход. Той трябва да произхожда от многоплодна и високомлечна зайкиня. Желателно е бащата на избрания заек да е също от високопродуктивна майка. В никакъв случай не бива да се оставят за разплод мъжки зайци от малобройни зайчила.

Ако избраният мъжки заек за разплод е от специализираните породи за вълна, освен разгледаните показатели се взема под внимание и годишният добив на вълна и нейното качество.