Асен Гаргов: Лили Иванова лъже по идиотски начин!

14
Добави коментар
kate.mj
kate.mj

“Не давам интервюта в момента. Ние сега с вас водим приятелски разговор и той не трябва да излиза никъде. Повече не желая да се заминавам с вестници”, каза Асен Гаргов по телефона на репортера на “ШОУ”. Смятаме обаче, че неговата позиция е значима и хвърля светлина върху характера на примата на родната естрада Лили Иванова. Затова и публикуваме краткия приятелски разговор с известния и обичан от поколения българи музикант.

– Лили Иванова ли изряза вашето интервю от документалния филм “Опасно близо”? И защо?
– Да, интервюто е забранено, но не знам защо. По този повод никой нищо не ми казва – нито тя, нито бТВ дадоха обяснение. В това интервю нямаше нищо като лъжа, като измама, нито обида към когото и да било.

– Как да си обясним, че в книгата на Лили “Истината” има доста обидни квалификации срещу известни хора?
– Да, разбира се, тя няма морално право да обижда така. Елементарната култура не позволява такъв род приказки – защото това е книга, която се чете от хората. И защо трябва да лъже по този идиотски начин!

– Митко Щерев каза, че в съда защитава семейството си от обидите на Лили, която не пожали и Тончо Русев, като го нарече ченге.
– И доносник! Може ли такова нещо?! Аз съм потресен. Не само семейството на Митко Щерев, тя и моята жена обижда. Пише, че била чула, че съпругата ми се пропила и станала алкохоличка. Как така?! Аз имам дете – то чете, чува какво се говори.

Къде й е моралът, питам аз!

– А каква хубава двойка бяхте навремето с Лили…
– Моят повод да спра песните си е, че тя не ми дава гласа си, за да си издам авторския диск. Това е моят проблем. Защото тя и на Заберски не си даде гласа. Искала е сума пари. Той си издаде албума, но без неговата песен, която тя изпя. Защото тя не си даде гласа и това е.

– Композиторите помогнаха ли на Лили да се изгради като звезда?
– Не, не! Тя не признава такова нещо. Тя казва – ако не е била тя, кой е щял да ни знае нас, авторите! Това са глупости. Може ли такова нещо?! Какво е един певец без песни? Дърво без корен.

– Лили не се ли промени като характер през годините?
– Да. Променена е – определено! Когато бяхме заедно, аз бях човекът – всичко. Тя почти с нищо друго не се занимаваше, освен да пее. Това беше нейната главна задача.

– Но нали това е нейното основно амплоа?
– Никой не оспорва нейния талант. Аз също не го оспорвам никъде. Истината си е истина. Тя е човек, който пее яко. Относно нейния професионализъм нищо не мога да кажа и не казвам, не правя забележки. Но като човек каква е? Нямам отношения с нея вече 20 години и не мога да ви кажа.

– Колеги журналисти, присъствали на делото “Лили Иванова срещу Митко Щерев”, твърдят, че в съда се разиграва шоу?
– Делото не е никакво шоу. То просто е обидно.

– А музикално грамотна ли е Лили Иванова? Познава ли нотите, или пее по слух?
– Ако говорим за по мое време, тя следи така: къде вървят нотите. Кое нагоре – кое надолу. Сега може и да ги е научила.

– Лили Иванова ползва ли плейбек?
– Митко Щерев много ясно си го каза – няма нищо лошо в това да се ползва плейбек. Има определени моменти, когато трябва да се пее на плейбек. Възможно е сцената да не е готова или да няма добро оборудване. Тогава се пуска пълният плейбек. Друг път се пее на синбек и прочее. Има такива неща.

Но тя казва, че никога не пее на плейбек, което не е вярно.

– Как създадохте песента “Детелини”, която забранихте на Лили да я изпълнява?
– Не e писана по специален повод. При мен е така – сядам, пиша музика и това е. Хората си харесаха “Детелини” – какво да направя? Просто направих това, което се искаше от мен. Не съм очаквал, че “Детелини” ще стане такъв хит, никога не съм си представял дори. Защото има много други песни, които си ги харесвам много повече от “Детелини”. Чуйте “Самота”, “Необяснимо е”, “От любов”… Имам много други песни, които обичам, но хората си харесаха най-много тази.

– Вие също сте творческа личност. Имате достойни за уважение самостоятелни постижения и извън сътрудничеството си с Лили Иванова, нали?
– Да, ама тя такива работи не ги признава. Тя ни е направила нас, авторите. Хе, хе. Аз съм от 6-годишна възраст в този занаят, много преди да отида при Лили Иванова. Хората от бранша си ме познават. Музикантите ме знаят – кой съм, откъде съм, защо съм в музиката. Изградил съм се през годините. Сега чакам да видя как ще се развият нещата.

– Знаете ли колко дела води Лили Иванова и срещу кого?
– А бе… да е жива и здрава. Нека си пее и да си води колкото си иска дела, това си е неин проблем. Тя си плаща.

Едно интервю на Мария ДРУМЕВА