Моето здраве

13
Добави коментар

2. Препарати, съдържащи соли и въглехидрати – лактулоза, сорбитол, магнезиев сулфат, магнезиево мляко. Те извличат вода в дебелото черво и така стимулират изхождането. Не се препоръчват за редовна употреба, тъй като водят до зависимост.

3. Препарати, стимулиращи перисталтиката – бизакодил, касантранол, рициново масло, фенолфталеин, майчин лист (сена). При редовна употреба увреждат чревните стени и водят до зависимост. Действието им е придружено с газове и болки в стомаха и чревата.

4. Увеличаващи обема на изпражненията – Псилиум (Psyllium), трици, метилцелулоза. Абсорбират вода и увеличават размера на изпражненията. Те са единствените лаксативи, които са безопастни при всекидневно използване. Показателен е фактът, че понастоящем САЩ внасят и консумират приблизително 8000 метрични тона Псилиум на година, като повече от 60% от целия внос отива за фармацевтичната промишленост. Родината на Псилиума е Индия. Действието на Псилиума се дължи най-вече на фините обвивките на семената му, богати на ценни фибри, които след намокряне увеличават обема си, подобряват перисталтиката на червата и благоприятстват тяхното изпразване. Характерно за него е не толкова бързото, колкото трайното, меко и безвредно действие. Подходящ е за дълготрайна употреба, без да нарушава чревната функция. Не води до пристрастяване и лениви черва, а напротив, чрез механизма си на действие той възстановява чревната моторика.

У нас активната съставка на Псилиума се съдържа във френският мек лаксатив “LaxaL” от серията Botanic, дозиран в целулозни капсули. В процеса на практиката си получавам само положителни отзиви за продукта, затова и продължавам да го препоръчвам. Приема се задължително с голяма чаша вода, 30 минути преди хранене. Важно е да се знае, че действа с натрупване, така че не очаквайте ефекта след първата капсула. Основната му насоченост е към постепенно възстановяване на чревната моторика, без драстични ефекти и болки. Важен вторичен ефект е рязкото снижаване на автоинтоксикационните явления, нивото на холестерола, съдържанието на тежки метали и на други ендогенни и екзогенни токсини.

здравница.ком