Упътване за работа с пчелната примамка ПРОРОЙ

3
Добави коментар
proinov1944
proinov1944

Публикувано

от proinov1944

на
Сряда, 24 Март 2010

в Пчеларство

Посещения: 13039

Абонирайте се

Споделете

Упътване за работа с пчелната примамка ПРОРОЙ

Примамката е течна феромонова смес, разработена в два варианта:

– За насочване и хващане на излитащи рояци: Достатъчно е да се пулверизират питите и входа на роевото сандъче за да се хване излитащият рой. Капака на сандъчето е леко издърпан назад за по-бързото захващане и прибиране на роевите пчели. Когато рояка се отвежда на по голямо разстояние, чрез няколко впръсквания в атмосферата се трасира пътят до мястото на хващането му. Преди употреба опаковката се разклаща.

– За привличане на естествени роеве в кошери-капани: Зареждат се със стари пити и рамка на която е монтиран изпарител за мравчена к-на или шише с фитил.Чрез изпарителя/фитила/ ароматните съеденения се освобождават в атмосферата и привличат роевите пчели. Челната страна на капана може еднократно да се натърка с прополис.

Отстоянието на капаните от последните редове на пчелина е 10-20метра.Разположени са в четирите посоки на височина1.60-1.80м. , за по-добро разпределение на феромоните в рамките на пчелина. Добре се приемат капаните събиращи 6 рамки Дадан-Блат или 8-10 рамки Рут.

Особено е полезна примамката за тези пчелари, който през роевия период са на пчелина. Прилагайки една от известните пчеларски техники,те пренасочват роевата енергия към събиране на нектар.

Вечерта на мястото на роевия кошер се поставя нов,в който се зарежда една рамка с открито пило, една с мед и прашец и се допълва с изградени и неизградени пити до8броя общо. В този кошер се заселва уловеният рой. Поставя се ханеманова решетка и магазинните кошери от роевия кошер без пчелите. Старият кошер се отмества в страни, с цел летящите му пчели да подсилят рояка. Тази техника е известна под найменованието „Педжинг“.

Наличието на препарата ПРОРОЙ намалява разхода на труд, свързан с улавянето и премахва загубата от отлетели роеве. Препарата не отменя комплексните мероприятия за предотвратяване на роенето.

инж. Иван Пройнов ул.Княз Имеретински N:52, ап.15      дом.068/653501 Ловеч                                                         дом.06948/215

Етикети:

мед

пчели