Откриха 10 принципа на правилното хранене

3
Добави коментар
gossipgirl
gossipgirl

Френски диетолози твърдят, че ако се спазват основните десет принципа на правилното хранене, не само че няма да имаме проблеми с фигурата, а и ще се радваме на добро здраве.

На първо място е честотата на хранене. Главен принцип на правилното хранене е приемането на различни видове продукти няколко пъти дневно, не по-малко от три и не повече от шест.

На второ място е разнообразието. Не се тъпчете с броколи, които мразите от дете, но и не прекалявайте с мазното и киселото. На трето място е постепенното отказване от някои любими продукти.

Например от сладкото или от пърженото. Купете си уред, който готви на пара. Така се запазват полезните вещества, а организмът не получава вредни продукти от преработката на храната.

Закуската е задължителна. Тя трябва да бъде пълноценна и разнообразна, да не е ограничена с кафе и кроасани. Най-добрият вариант е да хапвате овесена каша или елда или пък да хапнете един-два плода и рохко яйце.

Хранете се по график. В работата не се оправдавайте с това, че няма откъде да си вземете нещо свястно за хапване и затова се тъпчете със сандвичи. Вземете си от вкъщи плодове, ядки, парченце сирене.

Често хапвайте супа, защото тя не претоварва стомаха и помага за храносмилането. Затова пък намалете количеството алкохол и го заменете със сок, чай без захар и минерална вода.

Избавете се от страстта си към сладкото. Предпочитайте кисело мляко с плодове или мед пред мазната торта или масления крем. Колкото и да не ви се вярва, по-добре е да хапнете десерта преди основното ястие – така апетитът ви ще намалее.

Не забравяйте за гените, когато избирате продукти за менюто си. Ако вашите баба и дядо са от далечни северни страни, предпочитайте рибата и месото и забравете за екзотичните плодове.

Никога не изключвайте от ежедневното си меню пресните плодове и зеленчуци. В тях се съдържат полезни за тялото ни вещества и много витамини. Недостатъкът им е, че могат да станат причина за постоянна жажда.

Най-важният принцип е да спазвате мярката във всичко. Не се принуждавайте насила да ядете нещо, което мразите, но и не се отнасяйте към храненето безотговорно. Красотата и здравето ви са във вашите ръце.