ЗДРАВЕ НЮЗ: Пролетта идва, а с нея и сенната хрема..

18
Добави коментар

Пролетта дойде, времето се затопли и много скоро ще започнат да цъфтят цветята и дърветата, а с това ще започне и мъчителният период за всички страдащи от сенна хрема.

Според направени статистически проучвания, почти всеки трети човек е алергичен към прашеца на растенията. Април е и месецът в годината, когато започват техните мъки, кихането и кашлянето. Това създава особено сериозни здравословни проблеми на много от хората със сенна хрема. Важно за тях е по възможност да избягват излизането навън при наличие на силен вятър, вдигащ растителните частици във въздуха и улесняващ попадането им в очите и дихателните пътища.

Полените се разнасят във въздуха при цъфтежа на дърветата. Те са и едни от основните причинители на сенната хрема. Вдишването или попадането на полени в очите може да предизвика сериозни симптоми у хора, които са алергични.

Алерголозите припомнят , че човек може да се разболее от сенна хрема от ранна пролет до късно лято, в зависимост от полените, към които е алергичен. През пролетта най-разпространени са полените на брезата, ясена и дъба.

Като най-ефикасните методи за лечение се считат антихистаминовите таблетки и спрейове, които облекчават течащия нос, кихането и сърбежите, както и противовъзпалителни спрейове и капки за нос. Друг вариант са противоалергичните спрейове и капките за очи, които влияят върху носа и очната конюнктива, като спират развитието на алергичната реакция. Отпушващи носа хапчета и спрейове могат да помогнат, в случай че носът е запушен.

Някои от тези медикаменти се продават свободно в аптеките, други се изписват с рецепта. Може да се наложи човек да използва комбинация от няколко лекарства. Ако симптомите останат остри, въпреки лекарствата, може да се наложи имунотерапия за притъпяване на чувствителността към полените. При тази терапия на алергичния пациент се инжектират минимални количества от веществото, към което е алергичен, за да се създаде имунитет и да се излекува алергията.

Ако страдате от сенна хрема, има няколко съвета, които могат да ви предпазят от неприятния досег с полени.

• Избягвайте да излизате навън, ако съдържанието на полени във въздуха е твърде високо. • Носете слънчеви очила, за да ограничите максимално възможността от досег на полените с очите. • Промивката на носа със солен разтвор и поставянето на малко количество вазелин в носа намаляват симптомите. • Рано сутрин и късно вечер не отваряйте вратите и прозорците вкъщи, защото тогава полените са най-много. • Избягвайте парковете и градините, особено рано сутрин. Недейте да лежите на места, където тревата е прясно окосена. • За да предотвратите влошаването на алергията, избягвайте дърветата или тревите, към чиито полени сте алергични. Ако изпитате симптомите на сенната хрема, можете да откриете дали наистина сте алергични и към какво точно, ако си направите тест.