Велотранспортни услуги

6
Добави коментар
vera86
vera86

Оптималната височина на седалката е изключително важна за максимално ефективно педалиране. Повечето начинаещи колоездачи карат с 5-10 см по-ниска седалка от оптималното, което води до умора и пренатоварване на колената.Има много и различни теории за намиране на оптималната височина, всяка от които може да търпи критики. Формулата която представяме тук е изпитана и се практикува масово в шосейното колоездене и крос-кънтри планинското колоездене.Оптималната височина на седалката се получава като умножите дължината на крака измерена до слабините (H) по коефициент 0.883. Формулата е оптимална за дължина на курбела 172.5mm, затова се налага корекция за различни дължини. Замерването е от центъра на средното движение до най-високата точка на седалката успоредна на седалковата тръба (2).

Дължина на крака: 
Курбел: 
Височина на седалката:

Важно е седалката да е монтирана правилно, с видимо хоризонтална повърхност. Ако седалката съдържа мека материя като гел, потъването на тази материя може да се компенсира допълнително.

Замерването на вътрешната част на крака (inseam) трябва да стане с нивел за да се постигне максимална точност. Как става това можете да видите в подробния калкулатор на competitivecyclist.com.

Източник

бутон за сайт