>t=>♥ или математика на любовта

6
Добави коментар
monito_vr
monito_vr

  Може ли любовта да бъде изразена като математическо уравнение? Да, ако питате швейцарските учени, открили новата формула на любовта. Те изчисляват математическата рецепта за дълготрайно щастие. Романтиците смятат, че е възмутително и унизително щастието на две влюбени гълъбчета да се определя чрез числа с положителен и отрицателен знак. В същото време тъкмо с това се занимават учени от Женева. В продължение на 5 години те наблюдават 1074 швейцарски двойки и анализират в каква степен евентуалната раздяла на двойката се влияе от такива фактори като възраст, образование, националност и по-ранни бракове.

Коя е идеалната двойка?

Според тази „математика“ в идеалната двойка партньорите са от една националност и нямат разводи зад гърба си, мъжът е поне с 5 години по-възрастен, а жената – по-образована.

Швейцарското статистическо проучване доказва, че за 68 процента от участниците съществува по-подходящ партньор, с когото вероятността за развод от математическа гледна точка е по-ниска. Един онлайн-портал за запознанства също се доверява на математиката. Изходната точка е тест, който анализира личността на човека въз основа на 30 черти на характера, играещи важна роля във взаимоотношенията между хората, като например конфликтност и привързаност. След като потребителят на портала избистри по този начин своя профил, системата го свързва с потенциален партньор. Методът цели да се съберат двойки с идеален баланс от общи черти и различия. Формулата на успеха обаче е строго секретна. „Свързващият алгоритъм обхваща 136 правила, които пазим във фирмена тайна”- споделят създателите на метода.

При една съществуваща вече връзка също може да бъде изчислено математически уравнението за щастие, при което играе роля съвместното съжителство. Когато между двамата преобладават положителни емоции, когато те си разменят мили жестове, караниците помежду им и взаимните критики нямат толкова голямо значение.

Мъжът има право да си мълчи…

Според един американски учен добрата пропорция между позитивните и негативни емоции е 5 към 1. При някои двойки, които се канят да теглят черта на връзката си, това съотношение е стигнало до 1 към 1 и дори по-ниско. Негативните емоции на единия, неговите агресии и враждебност, предизвикват същото поведение у другия и не водят до нищо добро. И обратното: колкото по-малко изисквания и претенции предявяват партньорите един към друг, толкова повече радости ще има и за двамата. Например, ако жената престане да мъкне мъжа си по магазини и приеме, че понякога той има право да си мълчи, това със сигурност ще допринесе за хармония в отношенията им. Но методът работи, разбира се, само ако и двамата партньори са готови на компромиси. Любовта е била и винаги ще бъде сложна задача, струва си обаче решението й да се доведе докрай. Според канадски учени двойките в напреднала възраст изпитват все по-големи симпатии един към друг.