Климатик: Какъв вид климатик да изберем

7
Добави коментар

Съществуват различни видове климатици на пазара, по-познатите от които са прозоречен тип, стенен тип, подов тип или пък централен климатик. Има още доста видове, но как да разберем кой вид е най-подходящ за домът ни?! Избирането на типа климатик зависи от приложението му. Най-често се избират прозоречен тип и сплит системи. Ако планирате да закупите климатик преди всичко трябва да вземете под внимание различни фактори, като площта която ще се охлажда, общата топлина върте в помещението и др. В тази статия ще ви представя някои от най-разпространените видове климатици.

На първо място е прозоречния тип климатици, които най-често се препоръчва и използва за единични стаи. Този тип климатик има всички компоненти като компресор, кондензатор, разширителен клапан, изпарител или охлаждаща намотка. Тези компоненти са затворени в една кутия която се монтира в стената на стаята, обикновено е част от прозореца.

Втория тип климатици са сплит системите, които са от две части, едната от външната страна на стената, на която ще се монтира климатика, а другата част е от вътрешната страна на стената. Външната част съдържа различните компоненти като компресор, кондензатор и разширителния клапан. А вътрешната част се състои от изпарителя или охлаждащата намотка и вентилатора за охлаждане. Друга разлика в този тип климатични системи е, че ползвателя не трябва да прави огромна дупка в стената на помещението си за да бъде монтиран климатика му. Както и че този вид система може да охлажда една или две стаи от дома ви, докато при прозоречния тип може да се охлажда само една стая.

Следва компактния вид климатици, той се използва когато искате да охладите повече от две стаи или пък голямо помещение в дома или офиса. Има два вида компактни климатици. Първият има всички компоненти (компресор, кондензатор, разширителен клапан и изпарител), които се съдържат в една кутия. Кондензатора може да бъде с въздушно или водно охлаждане. С този режим високия капацитет на вентилатора хвърля охладен въздух, който преминава през определени за целта тръби и достига до различните стаи. Докато втория тип компактен климатик има компресор и кондензатор, съдържащи се в един корпус и има индивидуални единици, съдържащи разширителния клапан и охлаждащата намотка, разпределени в различните стаи. Така с този режим компресирания газ преминава през отделните звена за охлаждане на стаята или стаите.

Последния тип е централният, познат също като система за централна климатизация. Тази система се препоръчва за охлаждане на големи сгради, къщи, офиси, хотели, фитнес зали, кино зали и др. Този тип климатизация се състои от голям компресор, който има огромен капацитет. Също така това е по-евтиния избор от колкото да се използват единични климатици за всяка отделна стая.

Това са само някои от параметрите които трябва да знаете за да закупите правилния климатик за вашия дом. За да бъде домът ви прохладен в летните дни, където да се насладите на една пълноценна почивка, докато пиете чаша от любимото ви вино след тежък работен ден.

Научете и как да изберете правилния климатик.