Почина актьорът Иван Балсамаджиев

5
Добави коментар
loriena
loriena

Поклонението ще бъде на 6 април, от 12 часа в църквата „Св. Неделя“, съобщиха от Съюза на артистите в България, предаде БТА.  Близки и приятели ще го запомнят с неговата непосредственост, магнетичност и искреност.

Отиде си един прекрасен актьор – много усмихнат човек, много позитивна личност. Това каза пред Агенция „Фокус” Христо Мутафчиев, председател на Съюза на артистите в България по повод смъртта на актьора Иван Балсамаджиев. „Една голяма част от артистите в България си отиват, когато спрат да работят или когато има някакъв национален празник. Това е така, защото тогава човек се отпуска, иначе през цялото време е в напрежение – докато репетира, докато играе, докато снима е в напрежение. Спре ли – тогава го захапва болестта и го изяжда”, коментира Мутафчиев. Председателят на Съюза на артистите е разговарял с министъра на културата Вежди Рашидов за уреждане на място за Балсамаджиев в парцела на артистите на Централните софийски гробища.

Иван Балсамаджиев е роден на 19 февруари 1953 г. в Троян. През 1977 г. завършва НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ актьорско майсторство в класа на проф. Енчо Халачев. Работил е в Драматичния театър във Видин и в Перник. От 1985 г. до 1991 г. се изявява на сцената на Нов драматичен театър „Сълза и смях“ в София.

На сцената е изиграл над 70 роли. Играе в постановките: „Писмата“, „Напразни усиля на любовта“, „Девета симфония“, „Тартюф“, „Опит за летене“, „Онова нещо“ „Странната мисис Севидж“ и др.

Играе и във филмите: „Лавина“, „Дишай човече“, „Човек в космоса“, „Катина“ и др.

След 1991 година води редица телевизионни предавания като „Час по всичко“, „Варант -М“, „С бъклица и дрян“, „Неделен експрес“,  „Вариант-М“ и др. Автор и водещ е на концерти, вариететни програми, карнавали и конкурси.

Балсамаджиев е и автор на автобиографичната книга „Борбата със Злото в мен“, която по-късно поставя в Сатиричния театър, „Сълза и смях“ и театри в провинцията.

Министърът на културата Вежди Рашидов изпрати съболезнователен адрес до семейството на големия български актьор Иван Балсамаджиев, съобщи пресцентърът на министерството. В адреса се казва:
„Скърбя заедно с вас от загубата на един силен и борбен творец и човек с много таланти. От спорта, през музиката, театралната сцена, киното, до малкия екран – Иван Балсамаджиев правеше всичко с много хъс и с вяра, че най-важното в човешкия живот е смирението.
Иван Балсамаджиев не изневери на себе си и на убеждението си, че трябва да играе в театър по свой вкус и според своите принципи. Той не правеше шоуто си на всяка цена. Искаше то да „върви“, но освен да забавлява, да бъде и полезно. Стремеше се да накара хората да не мислят само за материалното и да не забравят, че са преди всичко човеци. До последния си дъх Иван Балсамаджиев ни доказваше, че животът е „Почти вълшебно приключение“, за което си струва да не пестим усилия.
В навечерието на Великден Иван Балсамаджиев влиза да играе в небесната театрална трупа, за да възкръсва отново и отново в паметта на хилядите си почитатели. Поклон пред светлата му памет!“