Лечебната сила на меда

4
Добави коментар
CarloGambino
CarloGambino

Апитерапия се нарича лечението чрез пчелни продукти. Медът е не само вкусна храна и подслаждаща добавка към чая, но е и естествено лекарствено средство. При апитерапията се използват дори пчели и въобще всичко, което пчелите изработват.

Апитерапията е комплексно понятие от производните “апис” – пчела и “терапия” – лечение. Апитерапията се дели на няколко подтерапии в зависимост от използвания пчелен продукт за лечение:
Медолечение
Желе-роял-терапия (лечение с пчелно млечице)
Поленотерапия (лечение с пчелен прашец)
Апитоксинотерапия (лечение с пчелна отрова)
Прополисотерапия
Лечение с пчелен восък
Тайната на апитерапията се крие в употребата на естествени природни средства. Пчелните продукти (мед, пчелен клей (прополис), пчелно млечице, восък, цветен прашец (полен), пчелна отрова) са ефективни лекарствени средства, тъй като се добиват директно от растенията и са носители на техните полезни вещества. Ако медът е направен от билки, той е придобил по естествен начин лечебните свойства на съответната билка. Благотворният ефект на меда и пчелните продукти се дължи на факта, че не съдържат консерванти и не са преминали през термична обработка.
Мед
Медът е ценно лекарствено средство, което е често препоръчвано от много доктори. Освен вкусно лакомство, медът е смятан още от древните египтяни за универсално лекарство, което има ефикасно действие при очни и кожни възпаления, рани и заболявания на лигавиците. Според съвременната медицина ежедневният прием на мед подобрява храносмилането и нормализира киселинността на стомашния сок. Поради това медът е препоръчван от апитерапевтите за лечение на гастрит и язва.
Медът има и противомикробно и противовъзпалително действие, което го прави чудесно лекарствено средство при възпаления на дихателните пътища. За някои чаят с мед е божествено питие, а за други е дневна лекарствена доза срещу грип и простудни заболявания.
Медът е с високо съдържание на ценни и полезни за организма вещества като въглехидрати, белтъчини, витамини, минерали, аминокиселини. Той действа тонизиращо и ободряващо. Медът е ефикасен продукт и за борба с алкохолизма – по 1 с.л. на всеки 30 мин. се дава на препил човек, което води впоследствие до чувство на непоносимост към алкохола. Лимонов сок, смесен с мед, пък е ефикасно и приятно на вкус лекарство за кашлица.
За да сте сигурни обаче, че медът, който консумирате, е здравословен, се научете да разпознавате “фалшификатите”. При апитерапията се използва единствено истински мед – този, който се захаросва след известно време, а другите подобия на мед са всъщност глюкозни сиропи. Медът дълго време може да съхранява целебните си и хранително-вкусови качества. Медът носи не само здраве, но и красота . От него се приготвят много натурални маски за лице и тяло, които придават здрав вид на кожата.
Видове мед:
Нектарен – често този мед се назовава на името на растението/билката, от което е направен. Произвежда се от нектара, който пчелите добиват от цветчетата на растенията.
Манов – този тъмен на цвят мед се получава от т. нар. мана – това е сок, който се образува по естествен начин от някои растения, или пък е секрет, който растението отделя, ако е било наранено или прегризано. Такава мана има по растения като бор, смърч, кестен, дъб, липа, клен, ела.
Смесен – това е смес от нектарен и манов мед.
Пчелен восък
В апитерапията особено ценен е и пчелният восък. Това е всъщност строителният материал, с който пчелите изграждат медните пити. Пчелният восък е широко разпространено лекарствено средство при циреи и гнойни пъпки. Прави се компрес от топъл и чист пчелен восък, като всеки ден се сменя превръзката и се дезинфекцира мястото. Процедурата се повтаря около 5-6 пъти. Пчелният восък се използва и в хранителновкусовата и козметичната индустрия. Той възвръща здравия вид на кожата, придава й блясък и образува защитен слой, особено важен за зимните климатични условия.
Пчелно млечице
Наричано още желе роял, пчелното млечице е богато на витамини, белтъчини, въглехидрати, ензими, аминокиселини. Пчелното млечице има и антибактериално действие. В медицината се използва за възбуждане на апетита и подобряване на обмяната на веществата, както и за подсилване на имунната система. Прилага се и при анемия, хипертония, исхемична болест на сърцето, язва, диабет. Някои лекари твърдят, че пчелното млечице забавя процесите на стареене.
Пчелен прашец
Пчелният прашец се приема вътрешно (с малко вода), като предварително е смлян. Препоръчителната доза е 40 г 3 пъти дневно. Другият вариант е да взимате таблетки от пчелен прашец, мед и прополис. Пчелният прашец е с високо съдържание на белтъчини, витамини, минерални и антибиотични вещества, ферменти и т.н. Апитерапевтите смятат пчелния прашец за ефективен лекарствен продукт и го препоръчват за язви, анемии, чернодробни заболявания, колит, гастрит, атеросклероза, за подобряване на апетита. Събраният от пчелите прашец не предизвиква алергия дори у хората, които имат такава.
Пчелна отрова
Пчелната отрова има подобен на меда аромат, но доста по-натрапчив. В апитерапията тя се използва за лечение на ставни болки, ревматизъм, тромбоза. Намалява нивата на холестерола и артериалното налягане, прилага се като лекарствен продукт при атеросклероза.
Прополис
(пчелен клей)
С високото си съдържание на витамини, белтъчини и други полезни за организма вещества прополисът има противомикробно, противовъзпалително, антимикотично и имуностимулиращо действие. Прополисът убива вирусите, бактериите и гъбичките. Има благоприятен ефект върху язви и рани, като способства за тяхното бързо зарастване. Прополисът има функцията и на местно болкоуспокояващо средство. Този пчелен продукт е и ефикасен лек за хемороиди и разширени вени, тъй като предотвратява вътресъдовото кръвосъсирване. Прополисът се използва и като лекарство при бъбречни заболявания, възпаления на дихателните пътища, хемороиди, мазоли. Пчелният клей помага и при възпалени венци. Парченце от него се намачква, докато омекне като пластилин, и се слага върху венците за през нощта. За жабурене при кървящи венци може да използвате смес от малко вода с няколко капки прополис. Спиртните разтвори са също ефективни при проблеми с венците. Около 40 г прополис се разтварят в 100 г спирт и в продължение на няколко дена се държи на тъмно и се разклаща по 5-6 пъти на ден. Впоследствие се прецежда и се смесва с вода при употреба. Около 40 капки от спиртния разтвор се смесват с 40 мл вода и се пие малко преди хранене.
Нетрадиционната медицина познава и друг метод за лечение – чрез пчели. Терапията е подобна на иглолечението, с тази разлика, че иглите са заместени от пчели. Звучи плашещо и абсурдно, особено за хората, които са алергични към ухапвания от пчели, но пък е доста ефикасно лечение. Условието е по време на терапията да не се приема алкохол, тъй като спиртните напитки дезактивират полезното действие на пчелната отрова.
Апитерапията е полезна и при болни, и при здрави хора. Чрез апитерапия някои се лекуват, а други просто укрепват организма си. Апитерапията е нетрадиционна “ваксина”, която има профилактично действие и ни предпазва от редица заболявания. Апитерапията обаче може да има и негативен ефект при хора с диабет и алергии към пчелните продукти. Ако искате да се подложите на апитерапия, това трябва да стане задължително под лекарски контрол.