Хванаха Алейдин Алиев-Алчо, знакова фигура в Ловеч

3
Добави коментар
bobolino72
bobolino72

Окръжната прокуратура в Ловеч задържа за 72 часа Алейдин Алиев-Алчо, сочен за лидер на престъпна група, от която се страхуват всички в района и наследник на застреляния през 1993 г. Стефан Мирославов-Крушата Алейдин Алиев е тритият от т.н. „знакови престъпни фигури“ в Ловеч, за арестуването на които на 30 март беше организирана специална акция за прочистване на града. Няколко души от групата на Алчо, който контролира бизнеса в Ловешко, бяха арестувани с различни обвинения.

Той самият обаче тогава се измъкна. Предполагаше се, че е бил информиран от местни полицаи за готвения му арест и се укрил.

Бяха хванати Аделин и Огнян Дермански, с които Алчо има съвместни фирми в областта на дърводобива, хлебопроизводството и др. Те ще бъдат проверяване за извършени престъпления в тези сфери, както и за злоупотреби със средства от европейските фондове.

Днес в Апелативния съд във Велико Търново се гледа мярката за неотклонение на Аделин и Огнян Дермански, които вече прекараха 72 часа в ареста. Алиев се е ползвал с чадър на всички политически сили, участвали в управлението, смята министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. „Не бих конкретизирал определена политическа сила, мога да кажа, че Алчо се е ползвал с чадъра на всички политически партии, които са участвали в управлението на страната през последните 20 години“, каза той преди два дни.

„Алчо не може да бъде даван на една или друга партия, защото той е значима фигура и се ползва от привилегията да бъде толериран доста дълги години. За съжаление това днес е като един негативен отзвук за всичко, което се случва на територията на държавата“, посочи Цветанов.

За цял Ловеч Алчо е живият приятел и наследник на застреляния през септември 1993 г. Стефан Мирославов-Крушата.

Първата черна дата в историята на борческата мафия и мутрите е 4 септември 1993 г., когато на 7 километра от Ловеч снайперист застреля в главата безспорния бандитски лидер в района Стефан Мирославов Ивайлов, известен повече като Крушата – човека, от когото са се страхували всички в Ловешко.

Навремето погребението на убития помак се превърна в първа показна манифестация на бивши и настоящи борци, които заляха селцето Кирчево със скъпи автомобили, черни костюми и тъмни очила.

Властта на застреляния още тогава е поел приятелят на Крушата Алейдин Асанов Алиев-Алчо, който има подобна биография на спортист и престъпник. Също като Крушата е бил съден за побой, но според публикации в медиите досието му в полицията останало чисто.

През април 2009 г. имаше сеприозни предположения, че бандата на Алчо е отвлекла бизнесмена Киро Киров.

Слухът се разпространяваше след изчезването на представителя на машините „Бош“ за България, след като полицаи разпитваха много рецидивисти от Ловешкия затвор и герои на „подземния свят“. Източник: VESTI.bg

Снимка: Труд