Обратен ефект

6
Добави коментар
dilyand
dilyand

В месеците откакто излезе Mass Effect 2 един аспект от играта изглежда предизвиква чувствително повече и по-разгорещени коментари от всичко останало: къде е гей сексът?

Още в края на февруари Brad Gallaway от Game Critics посвети специална статия, отделно от ревюто си за играта, в която изрази разочарованието си от липсата на варианти за хомосексуален романс.

В началото на този месец пък Tracey John притисна ръководителя на проекта Casey Hudson и управителя на BioWare Ray Muzyka с въпроса защо Shepard не може да прави секс с персонажи от същия пол. В статията й, която беше цитирана, препубликувана и/или коментирана от Destructoid, Kotaku и The Escapist, двамата дават доста уклончиви отговори, засилващи подозренията, че издателят просто е искал да играе на сигурно, след като една лесбийска сцена в първата част, Mass Effect, предизвика гнева на консервативно настроените медии.

От гледна точка на един издател изглежда логично да искаш продуктът ти да достигне възможно най-широка публика и да избягваш всякакви противоречия, които биха попречили на това. Но тази нужда не бива да води до по-малоценни продукти. Доколко важно е наличието на гей опция в една игра? Според Hudson и Muzyka не е толкова важно колкото това в играта да има повече съдържание и по-широка потенциална аудитория. От реакциите обаче изглежда, че хората не смятат така. Във форума на официалната общност на играещите Mass Effect дори има специални призиви подобен вариант да бъде включен в играта.

Иначе секс има, макар и не особено порно

Очевидно преобладаващата част от играчите могат да минат и без гей секс. Ако приемем, че средностатистическият потребител на продукта Mass Effect II е хетеросексуален мъж, то тогава дори опцията Shepard да е жена изглежда не особено задължителна. Но гейовете и лесбийките, които играят играта, плащат за нея същите пари като всички останали и е нормално да очакват да получат също толкова пълноценно изживяване.

Ако оставим настрани конкретното заглавие, въпросът за наличието на хомосексуални персонажи в игрите е важен, защото засяга една немалка част от потребителите, които имат същите права като всички останали. Аз например не бих могъл да си представя свят, в който в 99% от игрите да се налага да играя мъж гей (страстните мини-игри с древногръцки красавици в поредицата God of War — заменени от страстни мини-игри с древногръцки красавци). Но именно в такова положение са поставени всичко хомосексуалисти, които, с малки изключения, трябва да се примиряват с хетеросексуални протагонисти.

Разбира се BioWare винаги могат да посочат Dragon Age: Origins като доказателство, че в техните светове не всички славни юнаци са чужди на мъжката ласка. Въпросът е защо Dragon Age: Origins се ползва като извинение за липсата на гей секс в други игри, а не като пример, към който всички останали заглавия на издателя да се стремят.

Posted by The Gaminator   @   8 April 2010