Бели ягоди с вкус на ананас продават в Англия

1
Добави коментар
davis
davis

 
1
2
3
4
5

(5 гласа, оценка 4.40 от 5)

Английската верига супермаркети Waitrose започна да продава необичайни ягоди – бели, с вкус и аромат на ананас, се казва в прессъобщение на компанията. Бялата ягода, която на английски се нарича пайнбери (pineberry, ананасова ягода), получи името си от две английски думи – pineapple (ананас) и strawberry (ягода).

Бели ягоди се появяват в средата на 18-ти век в Европа, като резултат на кръстосване на различни видове диви ягоди от Северна и Южна Америка. В един момент, бялата ягода се оказа на ръба на изчезването. Въпреки това, преди седем години, холандски фермери въведоха нейното отглеждане и производство с търговска цел. Доставката на бели ягоди на рафтовете на Waitrose ще бъдат от Холандия.

Белите ягоди с червени семена по размер са малко по-малки от обикновените червени ягоди, но имат силен аромат на ананас. Според своя биологичен произход, те са идентични с обичайните ягоди и принадлежат към един и същи вид Fragaria Ananassa.

Заради необичайния вид и асоциирането с наскоро излезлия филм, търговците ги наричат „ягоди в стила на Алиса в страната на чудесата.”

„С преминаването към официалното лятното часово време, Waitrose считат, че новите плодове, които съчетават характеристиките на ягоди и ананас, просто ще се разграбят от рафтове на магазина.” – смятат от ръководство на търговската верига.

Белите ягоди могат да се ядат пресни, сервирани с кисело мляко или сладолед, да се използват за украса на десерти и напитки.

Това не е първият път, когато Waitrose изненада своите клиенти с необичайни ягоди.

През 2008 г. мрежата пусна за продажба strasberry ягодоплодни (хибрид между ягоди и малини), а миналата година по време на тенис турнира „Уимбълдън” предлагаше да се опитат кренвирши с добавка от ягоди.