Отиде си маестро Вили Казасян

20
Добави коментар
karagyozov
karagyozov

На 74-годишна възраст почина Вили Казасян – композитор, диригент, аранжор, пианист, съобщиха негови близки. Над 35 години Казасян ръководеше Биг Бенда на БНР.

По повод кончината на Вили Казасян президентът Георги Първанов изпрати съболезнователно писмо до семейството и близките на твореца. „Приех с болка и скръб новината, че ни напусна Вили Казасян – една от забележителните творчески личности на популярното българско музикално изкуство“, се казва в съболезнователното писмо на Георги Първанов. „Казасян заслужено получи престижни награди, но най-ценната беше голямата и неподправена обич на публиката, на която щедро раздаваше на само таланта, но и сърцето си”, отбелязва в писмото си държавният глава.

Опелото ще бъде в понеделник от 11 часа в църквата „Свети Седмочисленици” в София. Поклон пред паметта му.

Маестро Вили Казасян завършва ВМЕИ – София (1957 г.), сегашния Технически университет; учил е и в Теоретичния факултет на Българската държавна консерватория, днес Национална музикална академия Панчо Владигеров.

От 1985 г. завежда секция Естрадно изкуство при Съюза на музикалните дейци в България. По това време е и диригент на Естрадния оркестър на Комитета за телевизия и радио (КТР).

Автор е на детски песни, филмова музика (за Ян Бибиян, телевизионните Неочаквана ваканция и Горещи следи), на музика към театрални спектакли, телевизионни и радиомюзикъли.
Дебютът му като музикант и композитор е през 50-те години, като пианист в Джаза на младите, припомня биографичната справка за него в енциклопедията „АБВ на попмузиката“ (Йордан Рупчев, изд. „Музика“, 1987 г.).
Свири в Естрадния оркестър при Сатиричния театър; основава и Студио 5.
От тези два състава през 1960 г. е сформиран Естрадният оркестър на КТР, където той свири на пиано, а впоследствие и дирижира.
Голям е приносът му за първите стъпки и развитието на фестивала Златният Орфей и телевизионния конкурс за естрадни песни Мелодия на годината.
Организира редица вокални състави (До ре ми фа и Студио В), радиоконкурса Тромбата на Вили, тв предаването Студио 1.
Създава множество песни и пиеси за бигбенд; негови композиции изпълняват популярни групи и певци, както и актьори като Коста Цонев, Виолета Бахчеванова, Тодор Колев, Асен Ангелов.
Освен за Неочаквана ваканция (откъдето е Детство мое, обявена в радиодопитване за най-любимата детска песен у нас), той е писал музика и за други филми на реж. Васил Мирчев като Ленко и Една одисея из Делиормана.
Гостувал е като диригент на естрадните радиооркестри в Берлин, Москва, Лайпциг; участвал е на фестивалите в Атина, Сопот, Братислава, Дрезден и др. 
Негови песни са издавани от Балкантон и чужди музикално-издателски компании.
Носител е на множество музикални награди, вкл. Сирак Скитник от 2005 г. за цялостен принос към Българското национално радио (БНР), на чийто бигбенда е бил ръководител в продължение на над 30 години.
За него казват, че е известен е не само със своя огромен професионализъм, а и с артистичността си на сцената. (www.musicidol.btv.bg)