Резитба на смокинята

4
Добави коментар
voiarn
voiarn

 
1
2
3
4
5

(16 гласа, оценка 4.00 от 5)

На смокиновите дървета е необходимо да се извършва резитба ежегодно. Резитба на смокините се прави през пролетта, но след тежка зима, когато има повреди от измръзване, по-добре е да става по-късно, едва през май, след като от здравите части покарат нови леторасти и се откроят повредените части. В противен случай може да се изрежат дървета и клони, които биха се възстановили. Повредените части се премахват, като се реже до стара дървесина.

При резитбата на смокинята се отстраняват всички изсъхнали клончета, както и клончетата, които сгъстяват короната.

Когато измръзне цялата надземна част, растението се подновява от издънки. Необходимо е през юни да се подберат 3-4 по-добре развити, а останалите да се премахнат. Излишните издънки трябва да се почистват няколко пъти през вегетацията, за да не засенчват основата на стъблото, тъй като тъканите се изнежват и по-лесно измръзват.

За да се ускори узряването на плодовете, препоръчва се леторастите да се пензират, след като по тях се образуват 8-10 листа. При премахване на вегетационния връх хранителните вещества се насочват към плодовете. Те бързо наедряват и узряват 20-30 дни по-рано от плодовете на непензираните леторасти.

Овощарите трябва да имат предвид, че смокиновото мляко съдържа ензима физин. Смокиновото мляко причинява специфично заболяване по кожата, при което се появява силен сърбеж и се образуват болезнени мехури, както при изгаряне. Необходимо е при извършване на операции, като резитба на смокините, бране на зелени плодове и др., да се работи с ръкавици или преди да се започне работа, ръцете да се намазват с олио или друго масло, а след работа да се измиват със спирт.