Озеленяване и поливни системи

3
Добави коментар
cecovili
cecovili

Повече за характеристиките на почвата и компонентите на почвените смеси.

Почвата е един от факторите с първостепенно значение за декоративните растения. Нейното богатство, въздушен и воден режим силно влияят върху състоянието и растежа на декоративните видове. Най-важните характеристики на почвата са нейните богатство, структура и киселинност. Според тези признаци почвите се делят на следните типове:

Бедни и богати.
Глинести и песъкливи.
Кисели и алкални.

Богатството се определя от съдържанието на хумус. По-богатите почви не винаги са най-подходящите. Структурата също е от решаващо значение, даже за получаване на добър тревен чим от райграс е по-важна от богатството. Глинестите почви принципно са по богати и задържат повече влага, но намаляването на отцедливостта  може да доведе до преовлажняване. При глинести почви се наблюдава и по-лош въздушен режим. Песъкливите пък не са достатъчно богати. Така че идеалната почва, която търсим съдържа по равно пясък и глина. Най-близко до това са някои наносни почви. За околностите на София хумусна почва се доставя от разкривките на пясъчните кариери край река Искър.

Почви с неутрална реакция обикновено са най-подходящи за растителността. Има видове като рододендроните, азалиите, магнолиите и смърча, които обичат кисели почви. Други пък като габъра, бука и бора издържат и алкална реакция на средата.

За нуждите на озеленяването често се налага обогатяване и подобряване на структурата на почвите. Така се получават различни почвени смеси. Основни елементи в тях са:

Торф – той представлява разложени при анаеробни условия мъхове и треви. Неговите предимства са, че е сравнително богат на хранителни вещества, добре задържа влагата, олекотява смесите и е чист от семена на плевелите. Тези качества го правят най честа добавка в почвените смеси. Трябва да се внимава при използването му в чист вид, защото са възможни преовлажнявания. Затова при използването му трябва да се изгражда добър дренаж. Сместа от торф и пясък е много подходяща за засяване на семена и тревни смески. При затревяване тази смес се използва като се покриват тревните семена с няколко милиметра смес.
Тор – органичните торове са много богати на хранителни вещества и са биологично активни. Друго тяхно предимство е , че са бавно разлагащи се и осигуряват хранителни елементи за дълъг период от време. Техен недостатък е, че понякога в тях има семена на плевели и болести. Затова преди използването им може да се третират с препарати. За обогатяване на смесите понякога се използват и синтетичните торове.
Пясък – той се прибавя за подобряване на водния и въздушен режим. Понякога с цел олекотяване на сместа вместо пясък се използва перлит.
Листовка – тя представлява мъртви растителни части, те са преминали процес на компостиране и обеззаразяване. Листовката е добра добавка, защото в нея се съдържат всички необходими за растенията вещества. В много страни компостирането на растителните остатъци от поддръжката на градината става все по-популярно. Получената листовка се връща обратно в зелените площи и се запазва баланса на хранителните вещества.

Най често срещаните почвени смеси са – торопочвени, торфопочвени, тороторфопочвени и др. В озеленяването на градини те намират широко приложение при засаждане на растения, затревяване и засяване на семена.

Върни се на начална страница.