Аспарагус

4
Добави коментар
maritime
maritime

Листата на аспарагуса пожълтяват, като се оставят дълго на слънце

Трябва да знаете, че предпочетеният от вас вид аспарагус е не само много нежен, но и доста капризен. Трудно може да бъде показан неговият външен вид, затова са му придали и фаталния синоним „мъката на художника“. Съвсем естествено е с възрастта нежните листенца от най-долната част на стъблото и разклоненията да опадат и по тази причина леко да оголеят. Но забележете, при това те не пожълтяват.

За пожълтяването има няколко причини. Тъй като през зимата този аспарагус изисква повече топлина -около 18°С, то успоредно с повишаване на температурата растенията трябва да получат и повече светлина и влажност на въздуха. Ако периодът с прекалено повишена температура продължи, а не се осигуряват останалите два фактора, то листенцата пожълтяват, без да имат вид на „опърлени“. Другият вариант е, когато листенцата пожълтеят а връхчетата им покафенеят и имат вид на опърлени. Това може да означава, че растенията дълго време са били на пряко слънчево греене или пък не са поливани редовно.

За да изведете вашия любимец от трудното положение, в този сезон ще трябва да е на светло място, без слънцето да го огрява. Поливайте редовно без излишна вода в подложката и няколко пъти го пулверизирайте финно. За този вид е много подходящо да не е на цветарник, а близо до някоя стена, та когато се разпери край нея, тя да изглежда като изрисувана.