Вадене на зъб отслабва паметта

13
Добави коментар
Vankata1
Vankata1

Публикувано на 22. Apr, 2010 от екип на Здраве и Красота в Глава и мозък, Психология, Стоматология

Изследване на шведски учени установи, че зъбите са пряко свързани с паметта.

Всеки път когато стоматологът вади болен зъб на пациента, паметта на последния се влошава. Авторите на изследването обясняват това явление с факта, че при вадене на зъб се късат нерви, които съединяват зъбите с мозъка, съобщава lekar.bg, позовавайки се на агенция АФП.

Била направена анкета сред 1962 души на възраст от 35 до 90 г., които са загубили по различно време различен брой зъби. От резултатите на анкетата изследователите стигнали до извода, че колкото по-малко зъби са останали в устата на пациента, толкова по-силно се влошава паметта му.

„Изглежда, че всеки загубен зъб отнася със себе си и част от спомените ни“, казва ръководителят на изследването, зъболекар и психолог Ян Бергдал.

По думите на д-р Бергдал, в неговите близки планове влиза това да определи какво влияние върху паметта има ваденето на всеки отделен зъб: „Но ние бихме искали да стигнем още по-далеч, казва той, и да установим колко зъба може да загуби човек без да се опасява да не загуби и паметта си с тях. Освен това планираме да определим какво въздействие върху паметта имат зъбите, разрушени от кариес, а също и зъбните имплантанти и протези“.

Снимка: sxc.hu

 

Етикети: вадене, зъб, зъби, зъболекар, мозък, памет, стоматолог, стоматология