Globalization :: Свалят Станишев на извънреден конгрес

1
Добави коментар
viky
viky

 

Полина Паунова

24.04.2010

Подписка за свикване на извънреден конгрес събират членовете на БСП, научи „Монитор“. Целта на висшата партийна сбирка е свалянето на лидера на Столетницата Сергей Станишев, разясниха от „Позитано“ 20.

 

Червените не можели да чакат до редовното заседание на конгреса, което е насрочено за късната есен. „За да го свалим тогава, трябва да гласуваме извънредна точка за избор, а нямаме време дотогава“, обясниха вчера плановете си социалистите. Идеята ни е да действаме възможно най-бързо, защото дори да съберем необходимите подписи за извънреден конгрес, той все пак ще се състои наесен заради процедурните срокове, които трябва да изминат, обясниха още червените.

 

Зад инициативата стоят обичайните заподозрени – Румен Петков и Румен Овчаров

 

Според съпартийците им обаче по-активен бил ексвътрешният министър, зад когото социалистите прозират дългата ръка на президента Георги Първанов. Според слуховете в БСП са се размърдали и стари партийци, които в последните няколко години са се „потопили“. Те сондирали мнения сред областните организации и самите депутати.

 

Няма как да продължаваме с този лидер, дърпа партията надолу, жалват се на „Позитано“. Целта на бунтовниците там е да съберат необходимите 2/3 подписи от Националния съвет в края на април, когато соцръководството има заседание. То щяло да бъде своеобразно преброяване на привържениците на идеята за сваляне на Станишев.

 

 

Според червените двамата Руменовци нееднократно са предупреждавали по един или друг начин шефа на „Позитано“ да отстъпи и да се оттегли. Станишев обаче бил убеден в собствената си сила и отрязал мераците им. За пореден път един стар лидер се опитва да разклати Сергей и този път май ще успее, защото уцели подходящия момент, ядосваха се пък поддръжниците на началника на Столетницата. Убедени сме, че

 

Първанов стои зад мераците за сваляне на Сергей

 

 

обясниха още червените от лагера на Станишев. Въпреки това обаче хората на експремиера са категорични, че БСП не е била в толкова окаяно състояние от Виденово време. „Структурите ни са отслабени, хората ни нямат желание за нищо и не работят за партията“, жалваха се от „Позитано“ 20.

 

 

Докладът на парламентарната комисия, която ревизира сделките на кабинета „Станишев“, пък е поредното доказателство, че бившият премиер не трябва да стои начело на БСП. Такова мнение се прокрадна вчера сред червените редици.

 

Фигурата му е достатъчно компрометирана

 

 

в обществото, за да бъдем алтернатива на когото и да било, категорични бяха депутати. Обществото не ни приема, а и няма и защо, допълниха още вбесените червени народни избраници. Според тях вместо да мисли вариант как да укрепи Столетницата, Станишев мислил единствено как да продължи да я оглавява, което било сигурен знак, че трябва да бъде свален от шефския стол на „Позитано“.

.