THE MARKETINGBLOG: Култовите марки/реклами от 90те години

36
Добави коментар

От известно време мислех да пиша по тази тема, но не можах да намеря клипчетата на рекламите, които са класика от този период. Най-накрая се появиха и вече може да се каже нещо за рекламите и марките които бяха емблематични за първата половина на 90те години на миналия век.

Започвам с най-култовия бранд и реклама, безспорният номер едно вафла „Куку-Руку“. Запомнянето на марката и до днес се дължи най-вече на песничката, която всеки който е бил дете по онова време я знае наизуст, бързо запомняща се, забавна, с много точен текст който с малко думи казва много неща-описва цялостно вафлата, всичко каквито има в нея. Точно тази песничка съзададе ако така мога да го нарека вторичен „бъзз“, който продължаваше да напомня за вафлата и да увеличава познаваемостта на марката без никакви разходи от страна на производителя, и след като рекламата не се въртеше по тв. Превръщането и в любима песен на децата помогна за това т.е самият таргет разнасяше неволно мълвата сред неговите „peers“. Правеха се изключително много „кавъри“ на песента. Налице беше лавинообразен ефект и спестяване на разходи. Анимацията използвана в рекламата също е перфектен ход, какво по-лесно от това да достигнеш до децата от анимация, особено през онзи период когато анимацията беше нещо култово. Ето ги и многобройните фенове в днешно време.

Друга класическа реклама, любима и до днес на много хора от този период е на Пурлан, за която вече Димитър писа. При нея супер сполучливата песен се допълва от много добре исмислената игра на бебето с пуловера. И аудио и видео еднакво допринасят за допулнителното „шумене“ около рекламата и изключителния и успех. Ето и видеото, за съжаление не е на български:

Представете си ако имаше интернет тогава какво щеше да стане и с двете марки, затова и не използвам термина „вайръл“, защото онези времена бяха по-различни от днешните днешните. Изводът е, забавно видео и лесно запомняща „хитова“ резултатите надминават очакванията.

P.S Ако някой намери рекламата на Tico Daewoo, от онези времена, да каже.

Подкрепете написаното с бутона „свежо“ и го споделете със „share“

Share