Видове екземи

2
Добави коментар
villy89
villy89

Познаването на различните видове екземи може да ви помогне заедно с дерматолога ви да работите по – ефективно за лечението на този кожен проблем.

Екземата (известна също като дерматит) е общ термин за някакво състояние на кожата. Това означава раздразнена или възпалена кожа, която е породена от различни видове заболявания. Някои хора страдат от леки форми на екземи , а други са в постоянна битка с тях.
Бебетата най – често имат някаква форма на дерматит.

Всъщност, около 85 процента от страдащите от някаква екзема са под 5 годишна възраст. Момичетата са по – често засегнати в това от момчетата. Въпреки, че много деца го превъзмогнат, екземата може да ги „навести” и като възрастни. Това състояние засяга хора от всички раси. То не е заразно.

Различни видове Екзема
Има повече от една форма на екземата. Това са различни видове, които могат да засегнат хора от различни възрасти.

Атопичен дерматит
Това е най-честата форма на екзема, както и много хора често смятат, че точно това е екземата, въпреки че има няколко различни вида. Атопичния дерматит е дълготрайно състояние, придружено със силен сърбеж по кожата. Затова трябват ежедневни грижи за неговият контрол като – студени компреси, а в някои случаи и лекарства за намаляване на възпалението. Този вид екзема е наследствена, особено ако има изявена история в семейството ви на дерматит или алергии. Докато сърбящите петна по кожата могат да се появят навсякъде при възрастните, бебета обикновено ги има върху кожата на главата и лицето, докато на тийнейджърите обикновено са разположени на ръцете и краката.

Невродермит
Този вид екзема е съпроводен с изключителен сърбеж и се среща по – често при жените. Засяга хора между 20 и 50 години. Когато нервните окончания станат раздразнени, обикновено чрез ухапване от насекомо или стрес това води до локализиран сърбеж, което пък води до люспести петна по тялото.

Монетна Екзема Този вид екзема се среща по-рядко в сравнение с други видове екземи, това състояние обикновено засяга възрастните мъже. И екземата е във формата на монета, тези петна се появяват понякога след нараняване на кожата и могат да бъдат локализирани на гърба, ръцете, краката и задните части. Това е хронично заболяване и е съпроводено с изключителен сърбеж и лющене на кожата в засегната област.

Себореен дерматит Причините за тази форма са неизвестни. Жълтеникаво, люспести, мазни петна по скалпа и лицето, а понякога и в други части на тялото. Когато времето е студено и сухо състоянието се влошава.

Стазис дерматит Лошо кръвообръщение в долната част на тялото води до това състояние, което може да се характеризира с подуване на краката, болезнени рани, сърбеж и промяна в цвета на краката.

Dyshidrotic екзема Мехури по ръцете и краката, които парят и сърбят. Известна е още като „екзема на ръката,“ двата пола са еднакво засегнати от това състояние, но то се наблюдава по-често при по – топъл климат и сезони.

Контактна Екзема Това състояние се проявява след индивидуална влизане в контакт с алергия. Кожата може да сърби, да стане червена и да имате усещане, че пари.

< Предишна

 

Следваща >