Стайни цветя поглъщат опасния озон

3
Добави коментар
Sheitanova
Sheitanova

Стайните цветя са не само красива част от интериора, те са важен фактор за човешкото здраве, тъй като понижават концентрацията на озон във въздуха. Това е изводът на учени от университета в Пенсилвания, САЩ.

Озонът е газ, който се съдържа в горния слой на атмосферата на Земята и защитава повърхността й от силното ултравиолетово излъчване на Слънцето. Но в ниските слоеве, с високата си химическа активност допринася за замърсяването на въздуха и може да навреди на здравето на човека. По-застрашени са хората с белодробни и сърдечно-съдови заболявания. Озонът може да провокира астматичен пристъп, да предизвика грипоподобен синдром, да хронифицира някои белодробни заболявания. Замърсяването с озон е особено голямо по време на летните месеци, поради силната слънчева светлина и горещото време. Това води до вредни концентрации на газа във въздуха, който дишаме.

Хората са застрашени от озона не само на улицата, но и в затворени помещения – у дома и в офиса. В офис-сградите и кабинетите има множество принтери, компютри, климатици, които допълнително повишават нивото на концентрация на озон във въздуха. Последните изследвания показват, че жителите на икономически развитите страни прекарват от 80 до 90 % от своето време именно в такъв замърсен с озон въздух. По данни на Програмата за развитие на ООН повече от два милиона души всяка година умират от високо ниво на съдържание на токсични съединения в затворени пространства. Още по-голям е броят на хората, които страдат от понижена ефективност на труда, отпадналост и слаб имунитет.

Това накарало американските учени да направят експеримент. Изследователите поставили в различни части на една оранжерия няколко стайни растения с големи листа: Sansevierias, известно още като „Свекървин език” или „Змийски език”, Epipremnum aureum – Потос и фикус, а после наситили помещението с озон, чиято концентрация измервали на всеки 5 минути. Получените резултати показали, че в района на оранжерията, където се намирали горните растения, „неутрализацията” на озона се извършвала по-бързо, отколкото в частите, където нямало такива цветя. Порестата повърхност на растенията интензивно поглъщала отровния озон.

Учените се надяват, че благодарение на този ефективен и евтин начин за изчистване на въздуха от озон, тези растения ще станат естествени пречистватели за офиси и домове.

* * *

Червено мушкато за апетит, жълти хризантеми за семейно щастие
Изхвърляйте сухите букети – съветват флоротерапевтите
Животворната сила на цветята и фън шуй
Стайните цветя през пролетта