Подмяна на повредена банкнота

5
Добави коментар
kruz
kruz

Оказа се че във Варна да подмениш повредена банкнота си е ходене по мъките и мисията невъзможна! Това разбира се, поражда редица въпроси: Коректни ли са банките към клиентите си? Изпълняват ли банките задълженията си? Защо българина потребител е винаги прецакан? и тн.

Историята накратко.

Имам изпрана по невнимание 50 левова българска банкнота. Разбира се без да се притеснявам, защото това се случва и няма злонамерени действия преглеждам сайта на БНБ за информация каква е процедурата. Съвсем естествено там пише:

Цитат

Банките и доставчиците на услуги, които осъществяват дейности и операции с банкноти и монети от името и за сметка на банка, заменят повредени български банкноти и монети, които са законно платежно средство. Българската народна банка, банките и доставчиците на услуги заменят повредени български банкноти и монети, които не пораждат съмнения: – за умишлено повреждане; – за престъпление; – относно собствеността на предявителя върху тях; – че са неистински или преправени.

И най-важното в конкретния случай, като ключова фраза, за мен като потребител е „трябва да се заменят“:

Цитат

Непостредствена замяна

Повредени български банкноти и монети, чиято стойност може да бъде определена в момента на предявяването, трябва да се заменят непосредствено при предявяването им от банките или от доставчиците на услуги, които осъществяват дейности и операции с банкноти и монети от името и за сметка на банка.

Целия текст можете да прочетете на страниците на сайта на БНБ – Начало >Банкноти и монети >Процедури > Замяна на повредени български банкноти и монети

Ето банкнотата, очевидно лъскавия слой в най-лявата част се е изтрил от изпирането. Но ясно и недвусмислено, се вижда, че това е банкнота от 50 лв. и съвсем цяла (без откъснати части от нея).

Въпреки, че правото е на моя страна нашите търговски банки явно си имат свое мнение … и така започна одисеята!

Влизам в:

Райфайзенбанк ( Raiffeisenbank ) клона им в Пикадили Парк. На касата ми обясняват, че не могат да я вземат и ме препращат към централния им клон където може би ще ми я вземат. На въпроса, защо не могат да я вземат ми говорят общи неща и си вдигат раменете (смях ) УниКредит Булбанк на ул. „Габрово 2. Обясняват ми че не могат да ми я вземат. На въпроса, какво да направя за да я сменя, ми отговарят с вдигане на рамене (мъка …)Алфа банк ( Alpha Bank ) на ул. „Охрид“ 20. С тон не търпящ възражение ми заявяват, че не могат да ми я сменят и ме пращат в близкия клон на Пощенска банка. (без коментар )Пощенска банка на ул. ”Дръзки” №1-5. Историята се повтаря. Не могат да ми я сменят и ме пращат в централния им клон „до Валентина“ да проверя там. Питам ги: ОК, как така тук не може, а там ще може – вдигат си раменете. (що няма иконка, дето се кръсти) Естествено ще продължа с опитите да се възползвам от правото си и да ми бъде подменена банкнотата. За сега ми е почти забавно, но подозирам, че скоро ще се отегча затова, моля за идеи какво да предприема!?