Зелена мозайка по краставици, пъпеши и дини – Cucumber green mottle mosaic virus (CGMV), група Tobаmovirus

1
Добави коментар
voiarn
voiarn

 
1
2
3
4
5

(13 гласа, оценка 3.92 от 5)

Болестта зелена мозайка по краставиците е силно вредоносна по краставиците, пъпешите и дините за полско и оранжерийно производство.

Симптоми на болестта зелена мозайка по краставиците

При болестта зелена мозайка по краставиците по младите листа на растенията се явяват светлозелени, дори жълти петна, които понякога обхващат по-голямата част от листната петура. Поради неравномерно нарастване на заразените и незаразените участъци, листната петура се деформира.

Растежът на растенията е силно депресиран. Плодовете са също силно прошарени и с неравна повърхност.

Причинител на болестта зелена мозайка по краставиците

Причинител на болестта зелена мозайка по краставиците е Cucumber green mottle mosaic virus (CGMV), (група Tobаmovirus). Той има пръчковидни вириони с размери 300×15 nm, термална убийствена точка 90°С, в сок търпи разреждане 10-6, а при стайни условия запазва инфекциозност няколко месеца, а в сухи листа няколко години. Кръгът от гостоприемници е ограничен в сем. Cucurbitасеае.

Вирусът има различни щамове, например Marmor astricum var. aucuba, причиняващ бяла (жълта) мозайка по краставицата.

Причинителят на зелената мозайка по краставиците се запазва в растителните остатъци до една година.

Със семена от болни растения, вирусът се пренася повърхностно (до 15%), а чрез ембриото – в съвсем малък процент. В растенията той прониква през рани, предана се контактно, дори и при допир на корени от болно и здраво растение. Тази болест по краставиците се разпространява масово по оранжерийните краставици, отглеждани в хидропоник. С насекоми не се пренася, но преносители могат да бъдат зооспорите на гъбата Olpidium cucurbitacearum.

Борба с зелена мозайка по краставиците

Производство на здрав посадъчен материал чрез използване на пропарен субстрат и чисти от вируса семена, получени от здрави растения или обеззаразени чрез нагряване, 3 денонощия при 50-52°С и 24 часа при 78-80°С. Спазване на тригодишно сеитбообращение, чрез редуване на краставиците с домати или пипер. В оранжерията да се поддържа почвена температура не по-ниска от 16°С, а въздушната – да не надвишава 25°С, като се избягват резките температурни колебания.

Ограничаване на тази болест по краставиците се постига при спазване на профилактични мероприятия като:

дезинфекция на ножовете с 5% разтвор от калиев перманганат или тринитриев фосфат;
измиване на ръцете с алкален сапун;
пръскане на растенията с 8-10% разтвор от бито мляко и унищожаване на болните растения.