Да летиш на Хинденбург

30
Добави коментар
Segmadis
Segmadis

28 Flares

28 Flares

×

Когато през 1936г. бял свят вижда въздухоплавателния кораб наречен първоначално LZ 129, а по – късно Хинденбург той е най – големия, а и до момента най – луксозния цепелин летял. Какво ли е да си в него докато той е във въздуха.

Знаем за трагичната съдба на въпросния цепелин, знаем също така, че поради инцидента с него вече не се правят цепелини с водород, а вместо него се използва също толкова лекия, но не и толкова опасен газ Хелий. Дали обаче знаем как наистина е изглеждал този цепелин отвътре, а не само на прочутите му снимки летящ във въздуха.

Когато е построен през 36-та година това е най – големия транспортен кораб превозващ пътници по въздух. До момента не е имало нито по – голям пътнически самолет, нито по – голям цепелин. Имало е цели 25 стаи на борда му, в които първоначално е имало място за 50 човека, а по – късно това място е било разширено до 72.

Снимките показани до тук, а и които предстои да бъдат показани не са от истинския Хинденбург, защото от него почти не е останало някакво доказателство за интериора му, вместо това обаче, тук са показани реплики на цялостния интериор, така както е бил описан докато цепелина е бил във въздуха, а също така и реплики от едноименния филм описващ историята на Хинденбург.

По оригинален дизай този цепелин е трябвало да е построен изцяло от алуминий поради това, че е лек, а и добрата му здравина. В последствие обаче се оказало, че няма как да бъде вдигнат във въздуха, ако бъде построен от алуминий, затова инженерите и дизайнерите се принудили да използват кожа за облицовката, която в края на краищата тежала само 170 килограма.

Друго интересно нещо около този цепелин освен лукса, който е предлагал е летял и почти навсякъде по света почти без ограничения. Както знаем трагичния инцидент с подпалсането му е станал не другаде, а от другата страна на атлантика в Ню Джърси.

Разбира се, като гордостта на немската авиация по времето на съществуването му в следвоенния период е имало не малък период, в който просто не се е говорило за този цепелин. Важно е обаче около тези емблематични творения на човешкия гений да се знае не само трагедията с тях, но и всичко свързано с тях.

Neshtoto.com