Защо да ядем био храни?

6
Добави коментар
monito_vr
monito_vr

1. Първи по вкус
Много хора предпочитат био храните, защото ги намират за по-вкусни от продуктите на интензивното земеделие. Био плодовете и био зеленчуците следват естествен ритъм на растеж и имат по-малко съдържание на вода. Това е причина за по-ясно изразения им вкус. Според изследвания на европейския пазар, за много хора качеството и вкусът са по-важни от ниската цена.

2. Източник на здраве
Като цяло био продуктите съдържат повече витамин С и важни минерали като калций, магнезий, желязо, хром, както и антиоксиданти, известни със свойството си да предотвратяват раковите заболявания. Био млякото съдържа повече есенциални мазнини от типа Омега 3, витамин Е, витамин А (бета каротин) и други антиоксиданти.

3. Опасни добавки
Само 32 от общо 290 хранителни добавки одобрени от ЕС са позволени в био храните. Сред забранените добавки са хидрогенираните мазнини, аспартамът (изкуствен подсладител) и моносодиум глутамат. Тези добавки се свързват с редица здравословни проблеми.

4. Пестициди
Най-добрият начин да избегнем пестицидите, е да се храним с био храни. Повече от 440 вида пестициди се използват рутинно в конвенционалното земеделие и често присъстват в крайния продукт. Повече от 40% от плодовете, зеленчуците и хлябът изследвани в Европа през 2005 г. са съдържали пестициди. Особено големи количества са открити в портокалите, хлябът, гроздето и крушите.

5. ГМО
Генно-модифицираните култури и съставки (ГМО) са забранени в био производството. Животните отглеждани по конвенционални методи често се хранят с ГМО култури. От тези животни по-късно се произвеждат свинското, телешкото, сиренето и други млечни продукти в нашите магазини.

6. Антибиотици
70% от антибиотиците, които се използват в животновъдството, се дават на здрави животни с превантивна цел и с цел да се стимулира растежът. Това масово приложение може да доведе до развитието на силно деформирани бактерии, които са устойчиви на лекарства и могат да се предават на хората. Рутинното използване на антибиотици не е позволено в био животновъдството.

7. Скрита цена
Пречистването на питейната вода от химикали и пестициди, които проникват от селското стопанство, струва скъпо. Премахването на токсините от самото селско стопанство пести много пари на държавата и данъкоплатеца.

8. Висок стандарт
Био храната има доказан произход. Всички био ферми и био преработватели се инспектират поне веднъж в годината. Изискванията към био храните са определени от законите на ЕС.

9. Грижа за животните
Няма друга система, която да следва толкова високи стандарти в грижата за животните. Био стандартите изискват животните да се отглеждат при естествени условия и да се хранят с чиста и натурална био храна.

10. Биоразнообразие и околна среда
На био фермите има много повече флора и фауна, отколкото на фермите, където се използват интензивни методи на производство. Доказано е, че био земеделието подпомага биоразнообразието, причинява по-малко замърсяване, генерира по-малко въглероден двуокис – парниковият газ, който причинява глобалнто затопляне и промените в климата – и намалява токсичните отпадъци.