Ел Джем – величествена забележителност на Тунис – тема за Тунис – Idi.bg

38
Добави коментар
tao
tao

На трето място по големина след колизеумите в Рим и Капуа, Ел Джем е бил построен от римляните и се е съхранил като една от видните забележителности на Тунис. По времето на римския император Гордиан гладиаторите устройвали зрелищни състезания в тази величествена постройка, а днес той е арена на ежегодния летен Музикален фестивал на симфоничната музика.

Размерите на диаметъра му в овалната сграда е 138 метра, а в по-малката му част достига 114 метра. В миналото тази грандиозна арена за гладиаторски битки е побирала близо 30 000 зрители. Внушителната му сграда е построена в Сахелската равнина, а наоколо е осеяно с множество малки и симпатични къщички.

 

Дали ще запомним амфитеатъра с трогателните сцени от филма „Гладиатор“ с участието на Ръсел Кроу, ще го асоциираме с прочутите битки с животни или гладиаторски състезания или ще го разглеждаме като удивително творение на архитектурата – зависи изцяло от нашето въображение. Важното е, че третият по големина колизеум в света и вторият по площ в някогашната Римска империя ще бъде желан туристически обект още години наред.

 

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 2674 пъти
(0) коментара

Съобщи за нередност