Arena Media – Новините от Русе и региона Откриване на новия корпус на Русенския университет

4
Добави коментар
Tricks
Tricks

Премиерът Бойко Борисов, еврокомисарят по регионална политика на Европейския съюз Йоханес Хан и ректорът на Русенския университет проф. Христо Белоев прерязаха лентата на новия корпус към висшето училище. На откриването присъстваха още министрите на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев, на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, на образованието Сергей Игнатов, по управлението на еврофондовете Томислав Дончев, депутати, кметът Божидар Йотов и областният управител Пламен Стоилов.

Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Неофит тържествено освети новата сграда.

По стара българска традиция Борисов беше посрещнат с хляб и сол

Премиерът и делегацията се отправят към новия корпус на РУ

Тържественото откриване на новия корпус

Еврокомисарят Хан, премиерът и ректорът на университета прерязват лентата

Новият учебен комплекс е разположен на 13000 кв. м. застроена площ. Трите му архитектурни тела разполагат с 54 зали за 2 853-ма студенти и 2 аули с общо 340 места. Компютърните зали са 8 със 120 работни места. 32 кабинета са подготвени за 123-ма преподаватели. Университетската библиотека се разширява с 1100 кв. м. Това позволява факултетите „Бизнес и мениджмънт” и „Юридически”, Българо-румънският интеруниверситетски Европа Център и Европейският документационен център да бъдат изцяло позицирани в корпуса, а университетът постепенно да постигне определения му образователен капацитет от 12000 студенти.

Русенското висше училище ще посрещне студентите си в завършената вече сграда след 24-годишна строителна епопея, родила митологемата „нов корпус”.

Първата копка на обекта е направена още през 1986 г. от тогавашния ректор и настоящ DHC на Русенския университет проф. Митю Кънев. По изграждането му работят и ректорите проф. Атанас Митков и проф. Борис Томов. Днес и двамата са Почетни доктори на висшето училище. Впоследствие обаче строежът е замразен за почти десетилетие поради липса на средства. Едва преди три години, в мандата на доц. Марко Тодоров, е пуснато в експлоатация едно от архитектурните тела с площ от 3000 кв. м.