Лечебни свойства на картофите

1
Добави коментар
davis
davis

 
1
2
3
4
5

(6 гласа, оценка 3.83 от 5)

Картофите са богати на минерални вещества. По съдържание на минерали те превъзхождат дори някои зеленчуци. В клубените на картофите се съдържа калий (568 мг%), необходим за нормалното функциониране на сърдечно-съдовата и нервно-мускулната система, както и за поддържане на водния баланс (калий допринася за отстраняването от тялото на излишната течност).

Поради наличието на соли на калия, картофите се използват в медицината като средство за повишаване диурезата.

Важно е да се включват картофи в храненето на хора, които трябва да извършват тежки физически натоварвания, придружени със значително изпотяване. Калият укрепва артериите и в народната медицина настойка от цветовете на картофите се използва като средство за понижаване на кръвното налягане и стимулиране на дишането. Картофите могат да нормализират киселинно-алкалното равновесие в организма, тъй като в него предимно преобладават алкални елементи.

Хранейки се дори само с картофи, човек може да живее дълго време, което показва богатството на неговия химичен състав. Не е съвсем вярно становището, че от картофите се пълнее. Енергията на един голям картоф е максимум 418 кДж. Толкова е енергията, която има малка ябълка, портокал и половин грейпфрут. Никой обаче не смята, че от тези плодове може да се напълнее.

Сурови обелени и настъргани картофи се употребяват при сърдечно-съдови заболявания, високо кръвно налягане, язва на червата и стомаха, болести на черния дроб, бъбреците, панкреаса, отлагане на соли, хемороиди, стомашни киселини, различни отоци, нощна болка в стомаха (чувство на глад).

Приемат се 100-150 грама 1-2 пъти дневно 30 минути преди хранене. Приемът се повтаря в зависимост от здравословното състояние, но през пролетта и есента е задължителен.

Много внимателно, с малки дози, започнете лечение със сурови картофи. Препоръчителни е за хора с ниска киселинност на стомашния сок с високо съдържание на захар в кръвта, страдащи от диабет.

Изключително полезни са инхалации с картофени пари, особено при простудни заболявания с кашлица, при трудно отхрачване, както и при ларингити и трахеити. В тези случаи картофите се варят в малко количество вода. След това, главата се завива с кърпа, парата се диша 5-10 минути, като постепенно се увеличава времето.

Печени на дървени въглища и почти изчистени от пепелта от картофи са полезни при болест на сърцето, алергии, диария, с недостиг на калий в организма.